Les Corts Valencianes han aprovat, en la sessió del Debat de Política General del 14 de setembre, una proposta de resolució impulsada per COMPROMÍS per tal que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública complisca amb els compromisos adquirits en relació al nou centre de salut de Pedreguer i, en conseqüència, inste l’empresa concessionària Marina Salud a escometre la realització de l’equipament.

La proposta, presentada conjuntament amb el PSPV-PSOE i aprovada tot i el vot en contra del PP, pretén pressionar la conselleria que lidera Carmen Montón per tal que done resposta a la situació del nou centre de salut de Pedreguer, pendent des de fa més d’una dècada, mitjançant el requeriment a la concessionària que gestiona el Departament de Salut de Dénia que n’assumisca la construcció.

Tal com ha indicat la diputada Isaura Navarro, “des de Compromís exigim a Marina Salud que complisca el mandat de les Corts i faça realitat el nou centre de salut de Pedreguer, i a la Conselleria que vetlle perquè així siga”. “No pot ser que els veïns i veïnes de Pedreguer hagen de patir unes infraestructures sanitàries que no són aptes hui en dia i que estan molt lluny de les exigències d’una atenció sanitària de qualitat”, hi ha afegit.

D’altra banda, en els pròxims mesos es durà a terme una intervenció de reforma de l’actual centre mèdic, amb la qual s’espera resoldre les principals deficiències de la instal·lació, que data de la dècada dels huitanta. Així, es facilitarà l’accessibilitat al centre de les persones amb mobilitat reduïda amb l’habilitació d’un ascensor, l’ampliació de les portes i la construcció d’un servei adaptat. A més, es millorarà l’equipament de les consultes i se’n crearà una de nova, entre altres mesures.

La reivindicació del nou centre de salut de Pedreguer es remunta a l’any 2000, quan, davant les deficiències que presentava i presenta l’actual (que data dels anys huitanta), va iniciar-se el procés per a fer-lo realitat. El 2006 es va acordar la cessió gratuïta a la Generalitat d’una parcel·la destinada a aquest equipament, però al novembre de 2008 la Conselleria informava l’Ajuntament que la construcció del nou centre de salut passava a correspondre a l’empresa concessionària de la sanitat a la comarca, Marina Salud, renunciant així a la seua responsabilitat envers la ciutadania de Pedreguer. Inexplicablement, a més, l’execució del centre mèdic no va ser inclosa al plec de condicions del contracte de concessió.

Més recentment, en les diferents reunions mantingudes durant l’any 2015 entre el nou equip responsable de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Marina Salud i l’Ajuntament de Pedreguer, la Conselleria ha remarcat que és a l’empresa concessionària a qui correspon assumir l’obra. Al seu torn, Marina Salud ha assenyalat que està disposada a assumir la construcció del nou centre de salut prèvia autorització de la Generalitat.

Aquesta mesura s’emmarca en el seguit d’iniciatives engegades des d’aleshores per COMPROMÍS, davant de la manca d’un compromís ferm al respecte per part de la consellera Montón, amb l’objectiu d’aconseguir que el nou centre mèdic de Pedreguer siga per fi una realitat, entre les quals destaquen la PNL aprovada al desembre de 2015, la inclusió, entre les línies d’actuació de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública establertes als Pressupostos de 2017, del manament d’“instar el Departament de Salut de Dénia a realitzar el nou centre de salut de Pedreguer” o la bateria de preguntes a la Conselleria presentada el passat mes de juliol.