La diputada i portaveu de COMPROMÍS en la Comissió de Sanitat de les Corts Valencianes, Isaura Navarro, ha explicat hui que dins de les esmenes conjuntes als pressupostos autonòmics de 2019 “n’hem presentat una per tal que, si es produeix la reversió del Departament de Salut de Dénia abans de la construcció del nou Centre de Salut de Pedreguer per la concessionària, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública mantinga aquest compromís i garantisca que estes instal·lacions tan necessàries per a donar una assistència sanitària de qualitat siguen una realitat al més prompte possible”.

Segons Navarro, “l’exigència que hi ha ara mateix que DKV construïsca el nou Centre de Salut, s’ha de traslladar a la Conselleria en cas de reversió. Perquè eixe Centre de Salut és necessari, ja que l’actual està totalment obsolet i no presenta les condicions òptimes per a donar el millor servei a la ciutadania, com s’ha vist en els reiterats informes de la Conselleria i dels tècnics de l’empresa concessionària. Malgrat això, el centre nou està sense construir i les deficiències de l’antic sense resoldre’s”.

El nou centre de salut és una necessitat objectiva, tant si està la concessionària com si hi ha una reversió i recau la responsabilitat en la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Per això hem fet aquesta esmena als Pressupostos de 2019, per garantir la futura existència del nou Centre de Pedreguer”, ha conclòs la diputada Isaura Navarro.

La reivindicació del nou centre de salut de Pedreguer es remunta a l’any 2000, quan, davant les deficiències que presentava i presenta l’actual (que data dels anys huitanta), va iniciar-se el procés per a fer-lo realitat. El 2006 es va acordar la cessió gratuïta a la Generalitat d’una parcel·la destinada a aquest equipament, però al novembre de 2008 la Conselleria informava l’Ajuntament que la construcció del nou centre de salut passava a correspondre a l’empresa concessionària de la sanitat a la comarca, Marina Salud, renunciant així a la seua responsabilitat envers la ciutadania de Pedreguer. Inexplicablement, a més, l’execució del centre mèdic no va ser inclosa al pla d’inversions del contracte de concessió.

Més recentment, en les diferents reunions mantingudes durant l’any 2015 entre el nou equip responsable de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Marina Salud i l’Ajuntament de Pedreguer, la Conselleria ha remarcat que és a l’empresa concessionària a qui correspon assumir l’obra. Al seu torn, Marina Salud ha assenyalat que està disposada a assumir la construcció del nou centre de salut prèvia autorització de la Generalitat.

Aquesta mesura s’emmarca en el seguit d’iniciatives engegades des d’aleshores per COMPROMÍS, davant de la manca d’un compromís ferm al respecte per part de la Conselleria de Sanitat, amb l’objectiu d’aconseguir que el nou centre mèdic de Pedreguer siga per fi una realitat, entre les quals destaquen la PNL aprovada al desembre de 2015, la inclusió, entre les línies d’actuació de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública establertes als Pressupostos de 2017, del manament d’“instar el Departament de Salut de Dénia a realitzar el nou centre de salut de Pedreguer”, la bateria de preguntes a la Conselleria presentada al juliol de 2017 o la reclamació realitzada per les Corts a Marina Salud per a la realització de l’esmentat equipament. En paral·lel a aquestes actuacions, s’ha treballat també per tal d’aconseguir la resolució de les deficiències de l’actual centre de salut, com ara els problemes d’accessibilitat o la manca de lavabos a les consultes, entre altres.

Des de Compromís per Pedreguer es confia que el pròxim rescat de la sanitat a la comarca resulte decisiu al respecte i que, si no s’ha fet el centre abans, una volta realitzat el retorn a la gestió pública, la Conselleria n’assumisca la construcció al més prompte possible, tal com estableix l’esmena registrada ara.