Comença la sessió cap a les 20,30 amb el següent desenvolupament:

1.Aprovació de l’acta anterior, 9 d’agost.

S’aprova per unanimitat

2.Donar compte de les resolucions d’alcaldia.

3.Modificació ordenança de l’ibi.

Es proposa, després de consensuar-ho en les comissions informatives de la setmana passada, baixar la quota del 0’71 al 0’65%. S’aprova per unanimitat.

Atès que la proposta va en la línia que el nostre grup ja va proposar en anteriors ocasions, en què demanàvem que la taxa de l’IBI anara baixant tots els anys de manera progressiva fins arribar al 0,5% l’any 2017, per tal que el desmesurat valor cadastral que la ponència de valors va determinar es vera pal·liat almenys en la taxa anual de l’IBI, i vista la unanimitat dels grups municipals, el nostre grup votà a favor.

Però, tot i això, encara que ara baixem l’IBI, el ciutadà ha de saber que seguirà pagant més que enguany, perquè, com hem repetit al llarg dels anys, el problema real rau en la ponència de valors, en la determinació que es va fer del valor cadastral, que va resultar tan desorbitant que s’hagué de fraccionar durant 10 anys el valor de la vivenda, per tal que la despesa no fora de cop impressionant. Seguirem insistint en què es faça tot el possible per tal que es revise aquesta ponència de valors. De fet, tenim constància que hi ha en marxa un recurs contra aquesta ponència, que s’ha guanyat en altres pobles.

La quota de l’IBI és l’aspecte més cridaner perquè tothom paga el rebut, però el problema real és que amb aquests valors cadastrals el ciutadà ho notarà en altres aspectes, com ara, a l’hora de tributar a Hisenda, a l’hora de declarar patrimoni o a l’hora de fer els tràmits al registre de la propietat o per qüestions d’herència, ja que molts ciutadans han vist com, de la nit al dia, el seu patrimoni s’ha duplicat o triplicat i això ho notarem en els impostos.

4.Aprovació provisional pla especial reserva de sòl dotacional, equipament esportiu de les parcel·les 35, 37 i 154 del polígon 12.

S’aprova per unanimitat. Ara s’envia a Conselleria per tal que l’aprove definitivament i poder adjudicar les obres, que, teòricament, i segons el Pla Confiança, haurien d’acabar en 2010; evidentment això és impossible. Per això, l’Alcalde ens va dir que s’havia demanat la pròrroga de les obres.

5.Moció BNV sobre les retallades en educació.

El nostre portaveu va llegir els acords que comporta l’aprovació de la moció.

Després va fer esment al DOCV de 16/8/2010 (que va eixir un dia abans que el BLOC presentara la moció a l’Ajuntament): en ple agost el Consell fa unes impressionants modificacions de crèdits, entre elles: 4.558.370 € per concertar batxillerats amb les escoles privades, mentre eliminen grups en la pública.

Al seu raonament de vot, l’Alcalde fa servir unes dades comparant les inversions de 1995 amb les de 2010: més professors, més inversió en valencià…; parla de les inversions estatals en educació (2%) i de les que fa la Conselleria (35%); que la ràtio per aula està molt bé i que la mitja és d’uns 20 alumnes… En fi, fa un retrat idíl·lic de l’educació al País Valencià.

El nostre portaveu rebat les dades, dient que evidentment s’ha fet molta inversió des de 1995… i que possiblement, si hagueren comptat des de 1980, encara eixirien més inversions: que potser l’Alcalde pense com el senyor Font de Mora, que diu que les carències que denunciem són “anècdotes” i que som uns “catastrofistes”, però el cert és que enguany, amb més alumnes, hi ha hagut un retall de més de mil professors; que s’han suprimit més del 60% dels programes d’atenció a la diversitat (segurament, si compara aquests programes amb els que hi havia a 1995, resultaria que ara han augmentat més del 100%… però és que aleshores no existien molts d’aquests programes!); que milers d’estudiants s’han quedat sense poder rebre ensenyament en valencià, a pesar d’haver-ho demanat… Quant a la ràtio, va convidar l’Alcalde a passar-se pels centres del poble per observar que la ràtio que diu és bastant irreal: difícilment cabria en algunes classes! Per acabar, recorda a l’Alcalde que no pot comparar la inversió estatal amb la de la Generalitat: ja fa anys que tenim les competències en educació, i, per tant, és normal que el gruix de la inversió siga nostre… Afegeix que el que hauria de comparar és la inversió del País Valencià amb la de les altres comunitats i, aleshores, se n’adonaria que estem a la cua en inversió.

Caldria recordar també com la crisi la paga l’educació amb dues mesures que ja hem denunciat: la baixada en les subvencions a les escoles infantils, que ja l’any passat va fer que pujara la quota a les famílies, o la de les escoles de música.

La moció s’aprova amb l’abstenció del PP.

6.Informes d’alcaldia.

7.Mocions, precs i preguntes.

El nostre grup va presentar una moció d’urgència, amb una proposta per modificar la Llei de Sòl no Urbanitzable: basant-se en l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, la proposta planteja a la Generalitat Valenciana rebaixar l’edificabilitat de les parcel·les en sòl no urbanitzable fins a 5000 m2 per a poder construir habitatges vinculats a explotació agrícola.

Sol·licitarà a la Generalitat Valenciana la modificació de la Llei del Sòl no Urbanitzable a través de l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana, perquè rebaixe de 10.000 m2 a 5.000 m2 la superfície mínima per a poder construir un habitatge en sòl rústic no urbanitzable comú o el que seria el mateix, per a poder construir habitatges vinculats a explotació agrícola.

La raó de la urgència és que el termini per presentar esmenes acabava ahir, i només per casualitat el nostre grup va poder assabentar-se del tema gràcies a que Pego presentava esmenes i ho comunicava en premsa.

L’Alcalde diu que el seu grup no aprovarà la moció, tot criticant les formes del BLOC a l’hora de presentar-la, lamentant que no s’haguera informat a tots els grups amb temps i forma.

El nostre portaveu torna a explicar la precipitació dels esdeveniments i va considerar lamentable que l’equip de govern no faça la seua feina, és a dir, governar, ja que considera que aquesta informació hauria d’haver-la esbrinat i treballat el PP, que és qui se suposa que governa a Pedreguer.

El que seria vertaderament lamentable és que per culpa de la desídia dels nostres governants municipals, Pedreguer perdera aquesta oportunitat de solucionar un problema endèmic, per tal com estem al límit del termini i no sabem si arribarà a temps l’esmena.

L’Alcalde diu que no sabia res i que un error el comet qualsevol. El nostre grup vol aprofitar per denunciar les mentides del senyor Alcalde, ja que en la següent foto es pot observar la seua presència a la reunió informativa que es va fer a Dénia en març d’aquest any:

La moció s’aprova amb l’abstenció del PP.

El grup socialista presenta altra moció d’urgència, en oposició a la instal·lació en el municipi de Zarra del Magatzem Temporal Centralitzat de Residus d’Alta Activitat. S’aprova per unanimitat.

Preguntes del nostre grup:

El camí del Posmó que porta a l’institut porta de fa temps sense llum. Es pensa arreglar, tenint en compte que hi ha molts alumnes que ara, amb el canvi horari, aniran a les fosques? Per què es tarda tant en reparar aquestes coses?

El regidor contesta que estan negociant pressupostos.

La regidoria de comerç sap la repercussió que ha pogut tindre el tall de l’accés al polígon a nivell comercial?

No té dades. Si que sap que alguns casos concrets (gasolinera, Ferrobox…) han facturat menys

Sap quantes parades del rastre han deixat de plantar-se des que estan les obres en marxa?

No li consten incidències fortes.

No es podien haver esmerat una mica més en la senyalització de com accedir a l’altra part del barranc –són continus els casos de persones desorientades que no saben accedir als comerços i instal·lacions?

El regidor de serveix municipals diu que la darrera paraula la té la Policia, i aquesta no trobava convenient senyalitzar el trànsit pel camí de darrere de l’Institut pel mal estat del pont.

Quin temps d’execució tenien les obres del barranc i quant de temps porten?

Eren 4 mesos. Troba que acabaran a finals d’any.

La parada de l’autobús no podia posar-se dins del poble -4 cantons?

Ens diuen que l’empresa és la que mana i no vol.

Algunes preguntes dels altres grups:

Les netejadores de les escoles porten temps sense cobrar. Per què?

L’alcalde li passa la pilota a l’empresa adjudicatària, que no vol pagar perquè no cobra de l’Ajuntament. Diu que s’ha negociat i que ja s’ha pagat a les dones.

Quina serà la gestió de l’Espai Jove?

Se’ns comunica que estan negociant amb tres associacions culturals del poble per tal que es facen càrrec de la gestió.

I, sense més assumptes a tractar, i no havent preguntes del públic, s’alça la sessió cap allà les 21,45 hores.