Malauradament, la política d’aparador és habitual per aquests topants. És molt comú publicar una nota de premsa o penjar a Facebook o Twitter que el teu partit ha fet açò o allò. No obstant això, aquesta política no serveix de res si no es tradueix en fets reals i palpables, que milloren efectivament la vida de la ciutadania. Vegem-ne un exemple ben il·lustratiu.

Fa uns dies apareixia en alguns mitjans la decisió del PSPV-PSOE i la CUP de Pedreguer d’unir-se per a “demanar una rectificació del cadastre” del municipi. Una iniciativa, sens dubte, encomiable i benvinguda, si no fóra pel fet que en realitat la moció que aquests grups han traslladat a la resta (i que des de Compromís hem proposat d’esmenar puntualment, ja que en compartim el fons i la intenció) no diu això. Si anem al text de la moció original, podem llegir que el que es pretén un última instància és “consensuar amb els veïns i veïnes de Pedreguer qui fa l’estudi dels valors cadastrals i amb quins paràmetres de manera que siga el més independent i rigorosa possible, fer un seguiment del treball i finalment emetre un informe de conclusions no entrant en les futures decisions polítiques que es puguen fer posteriorment”. És a dir que en realitat la moció es presenta per a realitzar una valoració, un estudi, sobre la situació actual dels valors cadastrals al municipi; en funció d’aquesta valoració o estudi, es decidirà o no (almenys d’això no diu res la moció…) demanar a Cadastre una nova ponència.

I és que, com s’ha assenyalat en diverses ocasions, refer la ponència de valors no serà necessàriament la panacea que resolga la qüestió, sens dubte sensible i complexa. En primer lloc, perquè el problema de la sobrevaloració cadastral està ja en bona part resolt, com a conseqüència de mesures, adoptades per l’anterior i l’actual govern municipal, com ara l’aplicació d’un coeficient corrector del 27%, la davallada d’un 50% en l’impost de plusvàlua, la congelació de l’IBI, etc. Aquestes mesures han fet que actualment el Referent de Mercat se situe, a data de juny de 2015, en el 51%, raó per la qual, segons ha assenyalat Cadastre, no seria necessari efectuar una nova ponència de valors, ja que aquests ja estan on deurien. Això mateix ha confirmat l’informe previ fet, a la tardor passada, per l’oficina tècnica municipal, que assenyala que els valors cadastrals a Pedreguer es troben majoritàriament on correspondria, és a dir, al 50% del preu de mercat. Únicament, afegeix l’informe, resta el problema de la sobrevaloració d’alguns patis infraedificats o sense edificar, cosa que afecta un percentatge molt menut de les vivendes de Pedreguer i que s’està treballant per resoldre. D’altra banda, també pot passar que si es refà la ponència, hi haja habitatges actualment ben valorats que passen a estar-ne més, de valorats, cosa que caldria veure amb detall si és “convenient” o no…

No obstant això, el comunicat enviat a la premsa pel PSOE obvia també el fet que des de Compromís, com ja hem apuntat, ens hem mostrat en tot moment disposats a resoldre aquesta qüestió i hem plantejat als grups de la CUP i PSPV la possibilitat de presentar la moció (i aprovar-la, ja que amb els seus vots no basta…) conjuntament.

D’altra banda, francament, la moció té ben poc de suc; i amb ‘suc’ ens referim efecte real, ja que precisament allò que demana principalment (que es faça l’estudi i que la ciutadania de Pedreguer participe a l’hora de valorar-lo i decidir què fer amb ell) ja estava previst per l’actual equip de govern. Així, al Pressupost Municipal 2016 s’ha consignat una quantitat específicament amb eixa finalitat, i des de Compromís hem manifestat en diverses ocasions la conveniència d’obrir la decisió al respecte, sempre, però, tenint en compte tota la informació i tots els condicionants que hi poden influir.

Finalment, dir que l’aplicació del coeficient corrector vigent des de l’1 de gener de 2014 és “una solució temporal al problema, ja que en qualsevol moment el Govern espanyol pot eliminar eixe coeficient reductor i incrementar el valor de tots els habitatges de Pedreguer en un 27%” és fer-se trampes al solitari, ja que aquest coeficient s’aplica a petició del municipi (i l’Ajuntament no es quedaria de braços plegats en cas que el Ministeri manifestàs eixa intenció…) i és regulat per l’Estat a través dels Pressupostos Generals, de manera que no pot eliminar-se aleatòriament. De fet, si filem prim, igualment el Govern de l’Estat, a través de Cadastre, pot decidir en qualsevol moment alterar els valors cadastrals del nostre poble…

Per tant, vist tot això, entenem el desig d’un dels grups de l’oposició de publicar alguna cosa en premsa. Ja ho dèiem al principi: per desgràcia, la política d’aparador és molt freqüent. No comprenem, però, quin sentit té això, ni tampoc quin benefici suposa per als veïns i veïnes de Pedreguer, més enllà d’embolicar la troca… amb la faena que hi ha per a fer! En fi, que acabem bé la Pasqua, i compte amb els coets!

PS: Una vegada publicat aquest article, des de les oficines de SUMA, a petició del Cadastre i vistes les nombroses incorreccions que presentava la notícia apareguda a la premsa la setmana passada (algunes de les quals hem tractat d’aclarir en el nostre text), han contactat amb l’Ajuntament per lamentar la publicació d’informacions com aquesta, que l’únic que fan és provocar injustificadament confusió i alarma social. A més, s’han mostrat disposats a aclarir tots els dubtes que puguen tenir els grups polítics del municipi, per tal d’evitar que es produesquen més malentesos  al respecte en el futur.