Sota la presidència del nostre portaveu, Sergi Ferrús (ja que l’Alcaldessa estava de tuacte amb el Grup de Danses), va començar la sessió, essent les 22,00 hores i amb la presència entre el públic de membres del nostre col·lectiu, per acompanyar Viqui Simó en la seua presa de possessió de l’acta de Regidora.

Més o menys, la sessió es va desenvolupar així:

1.Aprovació de l’acta anterior, 28 d’agost de 2014. S’aprova per unanimitat, després d’aprovar una esmena al punt 5, ja que s’havien publicat en l’acta les dades corresponents al compte de 2012 i no les de 2013 (ai, les traïcions del corta y pega!!!). Les correctes són aquestes.

2.Resolucions d’Alcaldia.

3.Pressa de possessió de la Regidora Victoria Simó.

4.Donar compte de l’adscripció a les comissions informatives.

5.Modificació de representants de la Corporació davant d’òrgans col·legiats. S’aprova per unanimitat.

6.Sol·licitud d’inclusió en el Pla Provincial d’estalvi energètic. S’aprova per unanimitat.

7.Moció del grup popular de recolzament de la reforma de la llei electoral. Després d’un empat en una primera votació per l’absència de l’Alcaldessa, la moció és rebutjada en segona votació pel vot de qualitat del President.

Aquest punt i el següent van obrir un intens debat en què lluços, besucs i altres espècies aquàtiques van sobrevolar la Sala de Plens, arribant a un cert surrealisme, només superat per la pretensió popular de fer-nos creure que un 40% és majoria absoluta.

En aquest punt, Ferrús va argumentar en el seu torn de paraula:

Evidentment, el nostre grup votarà en contra d’aquesta moció: el raonament ens el reservarem pel debat del següent punt…
Només apuntar que no podem estar d’acord amb aquest desesperat intent de mantenir poltrones i seguir aprofitant-se del bé comú…
I potser ja ens vindria bé, perquè estan molt convençuts d’arribar a eixe 40%, i vist el percal, potser ni tan sols arriben al 30… cada vegada més els ciutadans se n’estan adonant de la nefasta política que vostès han portat a terme… ja a les europees a Pedreguer no van abastir ni el 23%…
I ens sembla també d’un cinisme màxim que parlen vostès de respecte democràtic, quan ni tan sols deixen exercir una cosa tan democràtica com és el dret a votar: saben que els representants dels ciutadans del nord del País Valencià han votat 106 contra 28 a favor d’eixe dret i vostès es neguen a que s’exercisca? Saben que el 70% dels municipis d’aquell territori també s’han mostrat a favor d’eixa consulta i vostès es neguen? Per tant no vinguen ara amb respecte democràtic!
D’altra banda, hem de votar en contra, perquè precisament a Pedreguer les raons que addueixen a la seua exposició de motius (per cert, en perfecte castellà: déu ser això el que entenen vostès per defensa de les senyes d’identitat i per plurilingüisme) no tenen ni cap ni peus: diuen que s’ha de fer la reforma per “facilitar la gobernabilidad, garantizar la estabilidad durante el mandato electoral y posibilitar el cumplimiento del programa electoral propuesto a los ciudadanos”… just el que nosaltres hem portat a terme i el que vostè va ser inccapaç de fer entre 2007 i 2011 amb més del 40 % dels vots.

8.Proposta per a rebutjar la iniciativa de modificació de llei electoral. Es va aprovar després d’una segona votació, ja que es va produir també un empat, i va haver de fer-se ús del vot de qualitat de la presidència per tal d’aprovar-la.

En el seu primer torn, el nostre portaveu va dir:

Evidentment nosaltres estem a favor de la reforma de la llei electoral, però no a pantomimes colpistes com les que vostès presenten.

La reforma de la Llei Electoral Valenciana és un dels assumptes que més ha preocupat a Compromís, des de sempre. Però totes les nostres propostes per una democràcia real i una major participació de la societat, han topolat tradicionalment amb les pretensions dels partits del bipartidisme de limitar al màxim la representació i la pluralitat política que té la societat valenciana en benefici propi.

Efectivament, des de Compromís pensem que cal treballar per una Llei Electoral Valenciana purament democràtica, transparent i moderna. Cal una reforma seriosa, i el més important, parlar, fer participar i escoltar a les persones, que demanen una societat més democràtica.

I no només parlem d’aquest cas puntual que ara pretenen vostès aprovar: per exemple, les raons al·legades pel president Fabra fa uns mesos per a plantejar una nova reforma de l’Estatut Valencià, que possibilite la reforma de Llei Electoral Valenciana, en realitat són una suma d’intencions demagògiques, una cortina de fum que amaga la realitat de la situació d’este País, després de 20 anys de governs de majoria absoluta del PP. Una realitat més preocupant pel greu infrafinançament que patim els valencians per part del successius governs de l’Estat i pels nombrosos casos de corrupció a casa nostra, que no pel fet de tindre més o menys diputats (un dels punts que plantejava)

La proposta de Llei Electoral del Sr. Fabra no era gens innocent ni estava proposada amb bones intencions com se’ns vol vendre, sinó tot el contrari, era totalment interessada. Perquè reduir el nombre de diputats o instaurar l’elecció directa només d’alguns d’ells, sense canviar l’actual llei electoral, seria una burda maniobra que busca principalment perpetuar en el poder al Partit Popular del Sr. Fabra i en última instància, consolidar el bipartidisme en un moment en què els ciutadans han dit prou. És per això que el PP ha tirat mà de calculadora, i ha fet enginyeria electoral per l’interés propi.

És sorprenent que el Partit Popular, que ostenta el rècord de polítics involucrats en casos de corrupció política, vullga aparéixer ara com al gran impulsor de la regeneració democràtica, després d’haver-se negat a qualsevol reforma al llarg dels últims anys.

Però Compromís no es tancarà mai a arribar a acords que facen possible reformes en el sentit de millorar la democràcia. De fet, els nostres companys i diputats en Les Corts ja han presentat esmenes al seu Projecte de Proposició de Llei. Però pantomimes com aquesta cacicada de l’elecció directa d’alcaldes, no.

En Compromís, coincidim amb les demandes de la gran majoria de ciutadans crítics i les fem nostres. Reclamen una reforma del sistema electoral en profunditat, sense quedar-nos a la meitat del camí. La Llei Electoral Valenciana ha de ser una llei sense barreres, ni el 5% ni el 3% ni l’1%, cap; ha de tindre un sistema de repartició d’escons totalment proporcional, desterrant la llei d’Hont que beneficia als partits majoritaris i aplicant el mètode de Hare, més just i proporcional, on tots els escons costen el mateix nombre de vots; cal potenciar una circumscripció electoral única del País Valencià, perquè els vots dels ciutadans de qualsevol indret del nostre territori tinguen el mateix valor; i ha de possibilitar d’una vegada per totes la integració de les noves tecnologies amb el vot electrònic.

Finalment, si hem de reformar l’Estatut per reduir el nombre de diputats i introduir-ne canvis o s’ha de reformar la manera de triar Alcaldes, considerem de vital importància per als valencians tractar la qüestió del finançament del País Valencià. Ja que en la actualitat som la comunitat autònoma amb el pitjor finançament de tot l’Estat, un sistema nefast que, gràcies al dèficit inversor dels governs dels srs. Aznar, Zapatero, i Rajoy, ens provoca un forat anual de vora 2000 milions d’euros, que ens impedeix finançar els nostres serveis bàsics i que ens du directament a l’abisme.

Precisament ara, que la millora del finançament és un clam en la societat valenciana, esta qüestió ni s’anomena en la proposta del Sr. Fabra. Ens preguntem on està la seua defensa d’eixe finançament davant el drama financer, econòmic i social que patim els valencians.

Hem d’acceptar sense més que esta qüestió torne a ajornar-se, per quarta vegada ja des del 2011, i l’assumpte es quede sobre la taula per a la propera legislatura com manen els srs. Montoro i Rajoy? Tenim una reforma de l’Estatut pendent, aprovada per la majoria de Les Corts i paralitzada per Madrid.

PP i PSOE van desaprofitar una oportunitat històrica quan van acordar la reforma de l’Estatut d’Autonomia (per cert, en la qual pactaren augmentar de 89 a 99 diputats). I no serà perquè des de Compromís no els vam advertir i els vam presentar propostes concretes, raonables i assumibles. Ho va fer Enric Morera en l’escàs temps que va tindre en Les Corts, quan encara no teníem representació, gràcies a la barrera electoral del 5% que PP i PSOE van pactar, la més alta de tot l’Estat Espanyol. Però aleshores tocava portar-se bé i ser bons xiquets amb els jefes de Madrid.

Per tot això, votarem a favor d’aquesta moció: perquè no es limita a la pantomima que vostès pretenen, sinó que va més enllà, i significa una veritable reforma de la llei electoral.

En el segon entorn, i davant les referències que el popular va fer a les Alcaldies que estan governant amb grups que no tenen el major nombre de regidors, basant-se en una campanya que News Degenerations han llançat per les xarxes, el nostre portaveu va dir:

Veig que porta vostè una bona documentació, elaborada per les seues noves generacions: curiós que els que es fotografien amb símbols nazis vagen donant lliçons de regeneració democràtica per les xarxes, emprant les imatges d’alcaldes democràtica i constitucionalment triats per parlar de suposades trampes democràtiques: és evident que a l’únic que tenen pànic és a perdre la poltrona i deixar de saquejar-nos com han fet durant més de 20 anys… no recorden que la seua Rita va accedir a l’alcaldia tenint 9 regidors front als 13 d’altra força política? Això es diu democràcia, senyors, a la qual, com a hereus de Franco, són al·lèrgics…

Però, bé… De totes maneres, comptat i debatut, la veritat és que açò que pretenen pensem que no és més que un dels seus globus sonda… com l’avortada llei de l’avortament, per cert.

Novelda, maig de 2003. El PP, amb Milagrosa Martínez, la Perla, de candidata, obté el 41,74% dels vots vàlids, 11 regidors… i la majoria absoluta.
Fem un salt de huit anys i ens fixem en dos ajuntaments valencians molt importants, Elx i Gandia, en què no caldrà un resultat tan rocambolesc com el de Novelda en 2003. A la capital del Baix Vinalopó, el maig de 2011, el PP de l’antivalenciana Mercedes Alonso obté un 43,77% del vot vàlid, 14 regidors i, també, la majoria absoluta. A la capital de la Safor, el PP assoleix un 44,65%, 13 regidors i, igualment, la majoria absoluta. El PSOE n’obté 10 amb un 34,97% i Compromís 2 amb un 9,06%.
Com podem observar en estos tres exemples que hem aportat, el PP aconsegueix tres majories absolutes quan, en cap cas, arriba al 45% del vot vàlid. Això ocorre gràcies, en part, al sistema de repartiment d’escons no proporcional, basat en la Llei d’Hondt, que s’usa a Espanya i que afavoreix la gobernabilitat en atorgar-ne més a les llistes més votades.
Al nostre parer, el PP ha llançat un globus sonda. Saben que la situació sociopolítica no els és favorable i busquen dos efectes: encoratjar els seus; i desorientar els rivals. El primer és dubtós que l’hagen aconseguit, perquè, a diferència del que diuen ells, jo crec que tots els votants del PP anaren a fitxar a les europees. Però el segon sí que l’estan aconseguint, i el que hem de fer és no donar-los eixa satisfacció.

I, com a ponent de la moció, Ferrús va poder disposar dels darrers 3 minuts de resum per exposar el següent:

En atenció a tot el que s’ha dit en aquest debat, des de Compromís (i pense que des de tot l’equip de govern) els diem que estarem oberts i ben disposats a treballar amb vostès per una reforma de llei electora, però una de veritat que no es limite a la bajanada de l’elecció com Alcalde o Alcaldessa de la llista més votada. Nosaltres estaríem disposats a participar en una reforma que, entre altres coses, contemplara:

1- Instar el Govern d’Espanya a iniciar una modificació de la Llei Orgànica 6/2002 de 27 de juny de partits polítics, per tal que s’incloga en el seu article 9.2, el qual fa referència als motius per a prohibir un partit polític, un nou apartat amb el següent text:

d) Haver estat condemnat per finançament il·legal i o delicte electoral.

I un nou apartat en l’article 9.3 amb el següent text:

j) Incloure regularment en els seus òrgans directius o en les seues llistes electorals persones condemnades per delictes de corrupció o tràfic d’influències que no hagen complert condemna, o mantenir un gran número d’afiliats afectats per esta condició, excepte quan s’hagen adoptat mesures disciplinàries contra aquestes persones que els hagen conduït a l’expulsió.

2 -Instar el Govern d’Espanya a dur a terme les modificacions legislatives per fer desparéixer la figura jurídica d’aforament.

3-Instar el Govern d’Espanya a dur a terme les modificacions legislatives per suprimir les Diputacions Provincials.

4-Instar el Govern d’Espanya a iniciar els tràmits per tal que el Senat siga una veritable cambra de representació territorial.

5-Instar el Govern d’Espanya i el Consell a modificar les lleis electorals per tal d’introduir les llistes obertes per a totes les eleccions.

6-Instar el Consell a a dur a terme les modificacions legislatives per passar de 99 a 79 diputats a les Corts Valencianes, tot condicionant aquesta reducció al canvi a circumscripció única per a tot el territori valencià, i sempre mantenint un sistema d’elecció proporcional.

7-Instar el Consell a rebaixar el percentatge mínim per a obtindre representació a les Corts Valencianes, del 5% al 3%.

8-Instar el Consell a reduir de 50.000 a 25.000 el número de signatures necessàries per exercir la Iniciativa Legislativa Popular.

9-Instar les Corts a reformar-ne el reglament per tal de possibilitar la participació ciutadana en els Projectes i Proposicions de Llei que s’hi tramiten. Així mateix, urgir la modificació de tots els Reglaments Orgànics Municipals del territori valencià, per tal que en tots els ajuntaments es puga fer efectiva la participació ciutadana.

Moltes gràcies.

9.Informes d’Alcaldia.

Es donà compte de les subvencions que s’han concedit i dels diners que el Consell encara déu a Pedreguer, 758.953,19 €.

10.Mocions, precs i preguntes. Les diferents preguntes, precs i altres coses que no sabem ben bé on classificar les podrem gaudit tan bon punt tinguem l’acta del ple penjada i el vídeo al Youtube municipal.

Passant uns minuts de la mitja nit, eixirem i anàrem a prendre una canyeta per donar la benvinguda a la Viqui.