Sessió plenària extraordinària del 5 de juliol de 2007

Amb la sala de sessions plena (tampoc és que siga massa gran) es va reunir la corporació en sessió extraordinària per primera vegada després de la constitució del consistori.

Assumptes a tractar

   1. Aprovació de l'acta anterior
   2. Donar compte de les resolucions d'alcaldia
   3. Donar compte d'altres resolucions
   4. Donar compte de la constitució de grups polítics i designació de portaveus
   5. Proposta de règim de sessions ordinàries del Ple de l'Ajuntament
   6. Creació, composició i règim de sessions de les Comissions Informatives
   7. Nomenament de representants de la Corporació davant els òrgans col·legiats
   8. Proposta sobre assistències i indemnitzacions
   9. Informes d'Alcaldia
  10. Precs i preguntes

Dels 10 punts, només hi havia 5 (l'1, el 5, el 6, el 7 i el 8 ) que passaven a votació, i, excepte el primer (en què el Partit Socialista va fer unes esmenes) la resta es van votar per unanimitat. Això va ser fruit d'una sèrie de reunions prèvies entre els portaveus dels 4 partits que van fer possible aquest consens… i que també explica per què hi ha un punt (que sòl aprovar-se en esta sessió) que no apareixia a l'ordre del dia: les retribucions de l'alcalde i dels regidors alliberats o amb dedicació exclusiva o parcial.

Punt 4: es van designar els següents portaveus:
PP: Deme Blasco
PSPV: Vicent Costa
BLOC: Sergi Ferrús
AIXA: Vicent Salvà

Punt 5: el ple es reunirà l'últim dijous de cada mes, a partir d'agost.

Punt 6: les comissions informatives es reuniran el penúltim dijous de cada mes.
Els nostres representants aniran cadascun a tres: Sergi Ferrús a Educació, cultura i participació (regidora delegada: Deme Blasco); Esports, foment, indústria i comerç (Miguel Serra); Festes, joventut i igualtat (Esmeralda Vergara). Fermí Gilabert a Especial de comptes, hisenda, urbanisme, règim interior i contractació (Alcalde); Benestar Social i Turisme (Francisca Gilabert); i Serveis municipals, obres públiques i agricultura (Serafín Navarro).

Punt 7: Representants de la Corporació davant els òrgans col·legiats: ací podeu veure qui va a cada òrgan.

[Aquest punt va costar prou de consensuar en les reunions esmentades. El nostre grup partia de les següents consideracions:

  • es nomenen representants de la Corporació, no de l’equip de govern, ni del partit governant
  • aquests òrgans tenen els seus reglaments i els seus estatuts, i si s’haguera volgut que anaren els regidors amb delegacions sobre la matèria s’hauria especificat (com ocorre  al CEMA o en aquells òrgans on s’especifica que va l’alcalde o regidor en qui delegue)
  • si hi ha 16 òrgans, s’hauria de respectar la proporcionalitat del consistori
  • si la voluntat de l’equip de govern és, com va dir el senyor alcalde al ple de constitució del consistori, estar “obert a tot el que vulga treballar” i “el diàleg, el consens i la transparència seran els instruments de treball d’este govern”, no entenem les reticències a que membres de l’oposició vagen com a representants del consistori a alguns òrgans col·legiats

La proposta del nostre grup era que el PP estigués representat en 12 òrgans, el PSPV en 9 i el BLOC i AIXA en 8. En reunió conjunta dels 4 grups polítics, es va decidir que el PP estigués en 14, el PSPV i el BLOC en 8 i l’AIXA en 7.
Tot i considerar que la proporcionalitat no es respecta, com que el nostre grup manté el nombre en ambdues propostes, no tenim massa a dir.]

Punt 8: Proposta sobre assistències i indemnitzacions:

  1. Assistència a plens, a comissions informatives i altres: 65 €
  2. Assistència a Junta de Govern: 100 €
  3. Quantitat per a grup polític: 134,62 €
  4. Quantitat per regidor: 165,69 €

En els informes d'alcaldia, l'alcalde ens va fer sabedors d'alguns dels temes a tractar en el següent ple (i que tindrem ocasió de conéixer millor en les comissions informatives): necessitat de pintar la façana de l'Ajuntament, forats econòmics deixats per l'anterior govern, contractaments estranys, etc.

Al torn de precs i preguntes, es van fer sobretot retrets i preguntes sobre actuacions de la legislatura anterior.

Suposem que més endavant tornarem a reunir-nos per veure de consensuar el sou de l'alcalde i dels regidors, però ja avancem ací alguns dels criteris pels quals no podíem acceptar la proposta presentada per l'equip de govern:
Vaja per davant el fet que pensem que s’haurien de decidir uns criteris i paràmetres entre tots els grups per evitar que cada principi de legislatura aquest tema siga motiu de controvèrsia: quan no és per la quantitat que s’assigna a l’alcalde és per la dedicació exclusiva o per la manca d’aquesta. Una vegada consensuats aquests criteris, s’havien d’aprovar en plenari amb el compromís ferm de respectar-se en successives legislatures.
Per què no aprovem la proposta presentada per l’equip de govern?
Les dedicacions parcials s’havien d’explicar més
Pensem que les dedicacions s’haurien de decidir, no per la disponibilitat dels regidors delegats, sinó per la necessitat de les delegacions en qüestió. Tot i saber que sempre es fan més hores de les que s’indica (tant en dedicacions parcials com en les exclusives), com es fa entenedor al poble una dedicació del 75%? Fa 4 anys, quan la dedicació de l’alcalde era exclusiva, es va dir en ple: “en la seua dedicació exclusiva, cosa que m'ha cridat l’atenció, perquè no consta en cap lloc la dedicació exclusiva ni horari que té que complir ni res, i no és que estiguem en contra de la dedicació exclusiva, sí en la forma que s’ha fet aquesta proposta sense comptar amb nosaltres abans (…)” (Mercedes Gayà, 01/07/03).

La pujada del sou de l’alcalde no és acceptable.

Quan el mateix líder del PP diu, al debat sobre l’estat de la nació, que “la parte que corresponde a los salarios en la renta nacional ha caído dos puntos en los dos últimos años. La más baja desde que existen series estadísticas. La tarta estaba mejor repartida cuando nosotros gobernábamos” (Mariano Rajoy, 03/07/07); quan diu això, és aberrant que el nostre alcalde es pose un sou quasi 30 punts més alt que l’anterior, una pujada propera al 30%! De 31199,56 a 40948,38, 9748,82 € més! Amb una dedicació del 75% cobraria més que amb la dedicac
ió exclusiva de l’anterior legislatura.

Els paràmetres seguits (FVMP) són molt opinables.
Això passa, pensem, per una interpretació particular del protocol (que recordem que és orientatiu i respecta totalment l’autonomia local) de la FVMP per a les retribucions dels càrrecs electes:

 

REGIDORS

HABITANTS I PRESSUPOST

LÍMIT FVMP

QUANTIES MÀXIMES

11

fins 5000 i 1500000€

Cap de secció A24 E042

35987,48

13

fins 20000 i 6750000€

Cap de servei A26 E046

40948,38

17

         
Per què s’agafa la quantia màxima? És el mateix un poble amb 13 regidors que amb 17? O, dit d’altra manera, és el mateix un municipi amb 7000 habitants que amb 20000? Pot el nostre alcalde posar-se un sou d’un poble de 20000 habitants? Pensem que seria més raonable fer una escala per habitants i aplicar eixos criteris d’ara endavant, podent actualitzar-se, com diu el protocol, anualment d’acord amb l’increment de les retribucions previst per la Llei de Pressupostos.

En aquests moments, estem treballant en l'elaboració d'eixa escala.

Seguirem informant.