Ja quasi acabada la legislatura, toca reflexionar sobre els diferents aspectes d'allò que els partits governants han pretès dur a terme. I una de les paraules que més hem escoltat durant aquests anys ha estat participació.
Doncs bé, personalment jo he tret les següents impressions al voltant de tan lloable mot:

  1. És d'allò més útil per omplir un programa electoral.
  2. Una cosa és voler i altra poder.
  3. Serveix a les mil meravelles com un "brindis al sol".
  4. És inigualable com a "xivo" expiatori.

M'explique:
1. Efectivament, amb aquesta única paraula va tindre prou una opció política per presentar el seu programa electoral… i no cal dir que els proporcionà uns resultats boníssims.

2. Una cosa és veure les coses sobre el paper i altra ben diferent que es facen realitat: a la web de l'agenda 21 es pot llegir que la participació és:

El protagonisme que la veu de la gent del poble (veïns, empresaris, col·lectius) ha d´assolir en el debat sobre les qüestions que afecten i afectaran a aquesta qualitat de vida (mercat de treball, urbanisme, salut, educació, residus, aigua …)

També s'hi llig:

Tota la gent de Pedreguer (veïns a títol individual, col·lectius, empresaris) està convidada a implicar-se en el procés d´Agenda 21 Local, siga quin siga el seu grau de coneixement del procés, la disponibilitat de temps que tinga i l´opinió que defense: qualsevol proposta entesa per millorar el poble serà ben rebuda.

La participació en el procés d´Agenda 21 de Pedreguer pot dur-se a terme mitjançant diverses vies complementàries: bé assistint periòdicament a les sessions del Fòrum, bé aportant suggeriments a través de les bústies disponibles i de la web, bé reomplint l´enquesta de percepció ciutadana, o bé proposant noves alternatives que incentiven la participació de la gent.

I tot això està molt bé… però no s'ha sabut incentivar massa, perquè jo no sé si les bústies disponibles han rebut molts suggeriments o si l'enquesta de percepció ciutadana ha estat molt tinguda en compte, perquè la realitat és que el PAL (Pla d'Acció Local) es nodreix bàsicament de les decisions assolides al Fòrum. I és molt fort que aquest pla decidisca el futur del poble amb unes decisions que no passen dels 20 vots (però si fins i tot la democràcia atenesa -que només permetia votar als barons majors de 18 anys!- decidia les coses en una assemblea de fins a 43000 persones!). Així es posa com a primera prioritat açò (de 10 a 18 vots, pràcticament tot el poble, "vamos"):

  • Control d'abocaments de residus urbans
  • Ajudes a propietaris forestals i agrícoles per a conservació
  • Estudi sobre les necessitats dels joves
  • Espai d'oci i cultura per als joves
  • Manteniment i millora de la xarxa de camins rurals
  • Ajudes a joves emprenedors
  • Servei d'ambulància local
  • Ordenança solar: instal·lació obligatòria a les noves edificacions
  • Bonificació per bones pràctiques en el consum energètic
  • Reubicació dels actes de masses fora del casc urbà

I després hi ha tot un seguit d'accions (això sí, ja no són prioritat 1, tu!) com "contractació serveis traductor àrab", amb 3 vots, "campanya de voluntariat d'acompanyament", amb… 1 vot!, "ajudes per a lloguer", 2 vots, "millora de la il·luminació viària", 1 trist vot, "bulevard zona IES-casc urbà-barranc Pouets", un solitari vot, el mateix que la "taxa per la tala d'arbres", igual que el bon home que va votar per la "construcció d'un xicotet embassament a la zona de la muntanya" o el "programa de eco-rutes anual" o el "catàleg d'arbres monumentals" i moltes altres que no passen dels 5 vots.

I no es pretèn dir que tot això no està bé o que inclús algunes coses són necessàries, però, és representatiu de tot el poble el vot d'eixes persones? Se'm podrà dir que el Fòrum estava obert a tot el món i que qui no anava és per què no volia; però la participació és voluntària i el que haguera tocat era reunir tots eixos suggeriments (d'altra banda cal lloar i agrair la feina d'eixes persones), repartir-los per les cases de tot el poble, que els veïns els hagueren votat i, així sí, traure unes conclusions més d'acord amb el sentir del poble. D'altra manera, eixe Fòrum és fàcilment manipulable, ja que es pot suggerir a algunes persones que hi acudesquen quan toque parlar d'alguna cosa que interesse a determinada persona o col·lectiu, no?

3. La participació com a "brindis al sol". Està molt bé dir: "som molt democràtics i participatius, donem la veu al poble, i farem el que decidisca el Fòrum". Però se'ns oblida dir que hi ha coses que després no es poden fer, per molt que així ho decidisca el fòrum. Algunes coses ja ho avisen al PAL:

Les accions pertanyents a àmbits competencials supra-municipals (línia estratègica “Pedreguer s’implica”), donada la limitada capacitat d’actuació per part de l’Ajuntament, serien tingudes en compte a mode de recomanació i legitimació per exercir pressió des de les instàncies locals, però la Corporació local no podia assumir el compromís de dur-les endavant perquè no depenien directament d’ella.

Però d'altres, es deixa fer al pobre fòrum, quan després es xocarà amb lleis superiors: és el que passa amb el Pla general d'ordenació urbana; es pretén aprovar en un plenari un pla que queda molt boniquet, però que en realitat se n'anirà en orris perquè la LUV permet fer coses que el Fòrum no sabia quan aprovà l'esmentat pla, çò és, seguir edificant. Els representants municipals no ho sabien? O preferien quedar bé davant el Fórum i aprovar una cosa que en la pràctica no es podrà respectar? Diu la LUV que quan estiga esgotant-se el sòl destinat a urbanitzar, per llei, es podrà assignar a urbanitzable un percentatge del terreny contigu… i així successivament.

4. I finalment, el fòrum participatiu com a "xivo" expiatori. Davant les crítiques, la comoditat de dir "ah, ho ha decidit el fòrum!" o "ah, haver assistit al fòrum!"

En fi, la participació ciutadana és clau per a una democràcia sana, però més sa encara és no enganyar als que participen amb tota la voluntat del món (cal explicar quines coses són factibles i quines simples bri
ndis al sol), fer efectiva eixa participació al major nombre de ciutadans i no defensar-se de les crítiques darrere un ens amb poques facultats executives.

Sí a la participació ciutadana, però de veritat!