En la moció, el BLOC de Pedreguer proposa reclamar la quantitat abonada en concepte de “cànon digital” pels suports i unitats de còpia adquirits des que aquest impost es carrega al preu dels productes
Pedreguer, 28 de gener de 2011.
[comunicat de premsa]
A la sessió plenària del mes de gener, l’Ajuntament de Pedreguer aprovava per unanimitat una moció presentada pel BLOC contra l’anomenat “cànon digital”.
El conegut com “cànon digital” suposa una càrrega addicional sobre el preu de tots els aparells que puguen ser destinats a la reproducció i emmagatzenament de documents (fotocopiadores, impressores, equips de reproducció i d’enregistrament de documents audiovisuals, CD, DVD, etc .. .). El cobrament del cànon evidentment és senzill però arbitrari ja que es castiga a tothom a pagar utilitze o no el material comprat per copiar documents amb drets de propietat intel·lectual (finalitat original del cànon).
Segons el portaveu nacionalista, Sergi Ferrús:
“Hi ha particulars que ja han aconseguit sentències que han ordenat la devolució de l’import del cànon després d’acreditar que allò comprat no s’ha emprat per a la reproducció d’obres d’autors.
Per exemple al mes de setembre de 2009 un jutjat de Sevilla va ordenar tornar el cànon digital a un advocat que va demostrar que va usar els quatre CD que havia comprat per copiar documentació de judicis. El jutjat va obligar a la botiga a tornar a l’advocat 1,12 euros. Cada un dels CD li havia costat 0,45 euros i el cànon digital va ser de 0,28 euros per cada un, la meitat del preu. En aquest moment la botiga té tot el dret de reclamar l’import del cànon al majorista que li subministra el material, emparant-se en la resolució judicial. I el majorista, al seu torn, també podria reclamar a les gestores dels drets d’autor, la principal seria l’SGAE, que són els destinataris finals.
Al cas de l’administració i del nostre Ajuntament podem demostrar que no utilitzem CD, DVD, ordinadors… per copiar obres amb drets de propietat intel·lectual i demanem que s’aplique d’ofici l’article 25.7 d. de la llei que ja estableix que el govern espanyol pot, mitjançant un reial decret, establir excepcions al pagament d’aquesta compensació equitativa i única (el cànon) quan quede prou acreditat que el destí o ús final dels equips, aparells o suports materials no siga fer còpies privades d’obres amb drets d’autor”.
Els nacionalistes també diuen que desgraciadament no es pot concretar quin pot ser l’estalvi concret de l’Ajuntament ja que les factures no especifiquen quina quantitat es paga de cànon. Això suposa que s’estan fent els pagaments de manera irregular ja que la llei (art 25) especifica com obligatori que en les factures ha de constar clarament el concepte que es paga en forma de cànon. “Pel que es veu“, diu Ferrús, “aquesta facturació irregular és la normal en la majoria d’ajuntaments“.
La moció també demana al govern espanyol l’exempció del pagament d’aquest cànon als Ajuntaments, així com la modificació de la llei (TRLPI) per tal que les administracions queden excloses del pagament de la compensació equitativa fixada en l’article 25 d’eixa llei.