Ací us deixem les paraules dites per la portaveu del BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ de Pedreguer, Teresa Ballester, en el ple del passat dijous 1 de març de 2007, al voltant de la votació sobre l'exposició pública del Concert Previ del Pla General d'Ordenació Urbana:
 

En primer lloc deixar clar que el BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ votarem a favor del punt de l’ordre del dia que avui es porta a aquest ple, i que és l’exposició pública del Concert Previ del Pla General d’Ordenació Urbana i que la llei actual és la que marca aquest procediment.
No obstant, anem a manifestar la nostra postura sobre el document que avui s’exposa al públic. Sols destacarem algunes coses molt cridaneres, perquè seria inacabable parlar ací de tot allò del que no estem d’acord.
En primer lloc, la RONDA OEST de Pedreguer, tal com la planteja la Conselleria d’Infrastructures i Transport, i que en la plana 18 del document diu, que va estar una demanda de l’Agenda 21 Local. No podem estar a favor, i convidem a que de nou es replantege aquesta Ronda Oest, la qual fa una gran destrossa del nostre terme municipal. El poble sencer ens havien d’oposar a aquesta nova barrera arquitectònica, la qual no té cap sentit tal qual està marcada en el concert previ que se’ns ha plantejat. L’eixida natural dels pobles de l’interior es pot fer per altres vies o carreteres que ja existeixen i es poden millorar, ací està la tasca de reivindicació per a desbloquejar la saturació que actualment existeix de l’avinguda Augusto Villalonga. Per altra banda, la saturació en hores puntes d’eixida i entrada als col·legis, te solucions locals que estan a l’abast d’aquest ajuntament i que són els carrers paral·lels, que ja estaven marcats en les NNSS del 1983 i que no s’han desenvolupat perquè tots sabem que hi ha interessos d’uns quants particulars, per a que no s’obriga allí cap carrer i que suposem que en la moguda actual de desenvolupar tot el sector de l’Alfàs es tindran que replantejar.
Per tant, ens oposem frontalment a eixa Ronda Oest i des del nostre grup farem el possible per a que mai es realitze tal com està plantejada en aquest moment. Existeixen millors alternatives i Conselleria no creiem que faja res si aquest poble es manifesta en contra d’eixa ronda.
En segon lloc, el creixement zero que planteja aquest concert previ, això és una gran mentida i no es pot enganyar als ciutadans i menys a l’Agenda 21 local. Partim de la base d’uns números que durant aquests 4 anys o durant aquesta legislatura a tots ens han espantat, la gran quantitat de cases que s’han construït. Tots podem veure el quadret de la plana 26 del document, entre el 2003 i el 2006 s’han fet 1.360 vivendes, les mateixes que en els 13 anys anteriors, o siga, que en aquesta darrera legislatura s’han fet les mateixes vivendes que les tres darreres legislatures. Clar, tots aquells que vivim i estimem el nostre poble, estem espantats de veure que passarà ara, érem un poble tranquil, on tots ens coneixíem i ara no sabem si passarem a ser un poble dormitori, on vindran a comprar ací el seu pis, tots aquells que no puguen pagar-ne un a Dénia, Jesús Pobre o Xàbia, on son molt més cars.
Davant el que ha passat els darrers 4 anys, d’un desenvolupament desmesurat, els que han participat en l’Agenda 21, amb bona lògica, han votat un creixement zero, cosa que ha tots ens ha semblat el millor, per a no continuar amb aquest desgavell de pisos i pisos, que pel que sembla no s’ha pogut parar fins que no s’esgote tot el sòl.
De tot aquest plantejament naix el plànol que avui vostès porten ací, però clar: S’ha mostrat a l’Agenda local 21 la lletra? Jo puc dir-los que els representants del BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ i els nostres simpatitzants que han estat en totes les sessions que els han convocat, ens han confirmat: que NO, que la lletra del concert previ no l’han vista mai, i cap representant d’aquest ajuntament ha anat a explicar-la. Què passa? Que es senten enganyats, manipulats i estafats. Vaig a citar textualment el que diu el document en els seus diferents apartats.
En la plana 35, trobem en la Directriu tercera: “Incorporación de nuevo suelo al proceso de urbanización. El suelo no urbanizable común mantendrá la clasificación del suelo al menos hasta que se cumplan las condiciones establecidas en la Directriz decimoprimera: cumpliendo dichas circunstancias se podrá clasificar como suelo urbanizable el suelo colindante al suelo urbano de carácter residencial existente”.
Què vol dir això?, que es poden passar molts metres de sòl no urbanitzable a urbanitzable. Per què? Per la LUV, que es una llei que està per damunt i amb la qual nosaltres no estem d’acord, però s’ha d’aplicar perquè està en vigor. I per aquest motiu, quan estiguen al 60% de construcció les úniques zones que estan desenvolupant-se en aquest moment a Pedreguer, i que son el PP de Borissa i PP de la Solana 2, qualsevol zona de sol no urbanitzable comú: grau-2 i assentament rural, podrà passar a urbanitzable.
Per això la directriu decimoprimera, diu: “criterios objetivos para la reclasificación de nuevos suelos urbanizables. El presente plan, además de los solares vacantes en el suelo urbano, plantea dos zonas urbanizables de uso residencial”, que son les que acabe d’esmentar Borissa i la Solana 2, i continua dient aquest punt: “Se definen como condiciones objetivas para la reclasificación de nuevos suelos urbanizables de uso residencial el que se hayan concedido licencias de obra para edificar en mas del 60% del suelo citado”. Clar això pràcticament està ja realitzat, perquè del PP Borissa hi ha demanada una urbanització sencera, a més de les cases que ja estan allí, i la Solana té ja moltes llicències construïdes.
Per tant, això del creixement zero que s’ha venut a l’Agenda 21 i que es pretén en aquest concert previ, no es real, quan estiguen eixes dues zones al 60% de vivendes, ens trobarem en la paradoxa que el poble podrà créixer sense que marquem nosaltres el seu creixement, sinó que seran els urbanitzadors que vagen comprant els que plantejaran el seu creixement; no haguera estat més lògic plantejar aquest problema ara ja i no deixar la porta oberta a un creixement desordenat o almenys difícil de controlar?.
En el sòl industrial passa exactament el mateix, no s’ha volgut que es posara cap taca nova de sòl industrial o comercial, i l’únic que diu la directriu tercera és que “se alejará de los suelos residenciales existentes”. I ens preguntem des del BLOC NACIONALISTA VALÈNCIA, quin mal haguera fet per l’economia del nostre poble marcar una zona de sòl destinada a indústria o comerç?
I bé, falta aclarir si aquest creixement és il·limitat a totes les zones classificades de sòl no urbanitzable comú, i en concret de grau-2 i de assentament rural, i que són partida Rosers, partida C
ometes ( i encara que ací no ho diga, part de la partida Oqui), Torre de Benimarmut, partida Barranquet, partida Xara i partida Borissa. Bé, d’eixes partides, i segons marca la directriu tercera “La máxima ocupación del suelo sera del 20% del suelo urbano y urbanizable existente”. I no cal dir que açò són molts metres, perquè no cal que els explique a vostès que en aquest moment tenim molt d’urbà, no sols en el casc urbà, sinó també en les urbanitzacions, l’industrial, etc.. En el seu dia vam treure uns números, que potser hagen variat perquè ens han canviat algunes coses i podrien arribar a 1.000.000 de m2, o entre 80 i 100 Ha.
Per tant tornem a repetir de creixement zero res de res, tot al contrari un pla obert a que es puga fer en el nostre terme i en unes zones que ara estan classificades en el plànol com a “no urbanitzables” i que passen d’ací no res a urbanitzables. S’hauria d’haver ordenat en el present Concert Previ aquest creixement del 20% del sol urbà. Gràcies.