Article del nostre col·lectiu publicat hui dissabte, 19 de maig al CANFALI:
Dintre de la campanya encetada pel Consell, anomenada “Responem”, el dimarts, 15 de maig, visitava Pedreguer el Director General de Patrimoni de la Conselleria d’Hisenda, Miguel Sánchez Ferrer.
Suposadament, l’objectiu d’aquesta campanya és informar els ciutadans de les mesures que pretén aplicar el Consell per estalviar, és a dir, de les retallades en sanitat i educació.
Diguem suposadament perquè fonts presencials ens diuen que, davant 15 assistents (4 regidors del PP, alguna ex regidora del mateix partit, membres de la llista del PP de les darreres eleccions municipals, algun resident de les urbanitzacions, i algun ciutadà despistat amb interès pel tema), el Director General es va limitar a llançar com a suposades mesures el fet que la gent haja de pagar la targeta SIP, si es perd, o que el Consell haja decidit deixar de pagar lloguer pels edificis que ara empra com a seu de les seues oficines. La resta, i com si d’un míting electoral es tractara, es va limitar a repetir que ja estava bé de que tots pagaren els capricis o el suposat mal ús dels serveis públics d’uns pocs.
El nostre col·lectiu vol deixar ací uns quants dubtes que no haguera estat malament que el director general ens explicara, perquè ens consta que això sí que són coses que els nostres conciutadans no acaben d’entendre massa bé:
•Moltes de les mesures que es pretenen aplicar venen marcades pel govern central, però hi ha comunitats, com ara Navarra o Catalunya, que no estan aplicant-les al 100%: el Govern valencià s’ha plantejat en algun moment no aplicar algunes de les retallades plantejades pel govern central?
•A molts dels habitants de Pedreguer ens sorprèn moltíssim, i ens agradaria aclarir-ho, com és que per un costat s’espera recaptar 10.000 milions d’euros retallant sanitat i educació, mentre se’n dediquen xifres semblants per rescatar un banc privat.
•També ens preguntem si no hi ha possibilitat d’aplicar altres mesures que no afecten tant als serveis públics, com ara, obligar als defraudadors a pagar, en comptes d’aprovar amnisties, o retallar en coses menys bàsiques, com ara en defensa, en administracions obsoletes (senat o diputacions o assessors), en la casa reial o en el que es dóna a l’església catòlica…
•Finalment, l’ajuntament de Pedreguer va aprovar la setmana passada demanar un préstec per acollir-se al pla del govern per pagar als proveïdors. Devem més d’1.200.000 €, dels quals a xicotets proveïdors corresponen uns 500.000 € (la resta és per l’empresa recollidora de residus). Pedreguer voldria saber si és cert que la Generalitat va a pagar prompte els deutes que té amb els ajuntaments, perquè precisament amb Pedreguer manté un deute de mig milió d’euros, que ens serviria per saldar el nostre deute amb els proveïdors.
Pensem que la ciutadania agrairia moltíssim que en la campanya encetada pel Consell per explicar als valencians les retallades, aquestes qüestions foren clarament explicades: potser així el sacrifici que se’ns demana fóra més assumible…