Amb la sala de plens buida d’espectadors (estiu, canvi de dia, calor, comoditat de veure’l a casa des de Youtube, etc… qui sap?), començava la sessió ordinària del mes de juliol amb el següent desenvolupament:
1.Aprovació de les actes anteriors, 29 de maig, 11 i 18 de juny de 2014. Després de les esmenes oportunes, s’aproven per unanimitat.
2.Donar compte de les resolucions d’Alcaldia.
3.Festes locals pel 2015. S’aproven per unanimitat les dues jornades de festa local habituals a Pedreguer, el 3 de febrer i el 15 de juliol.
4.Festes escolars pel curs 2014/2015. S’aproven per unanimitat les aprovades al Consell Escolar Municipal, el 10 d’octubre, el 2 de febrer i el 4 de maig.
5.Contribucions especials clavegueram la Solana. S’aprova amb l’abstenció del PP.
Tota la informació en aquest enllaç.
6.Modificació ordenança edificació secundària. S’aprova per unanimitat.
7.Moció sobre el decret d’ordenació del currículum de primària. S’aprova amb el vot en contra del PP.
El nostre portaveu, Sergi Ferrús, en el torn d’exposició va dir:
Informar abans que res que tant el consell escolar del col·legi el Trinquet (per ampla majoria, només una abstenció) com el de l’Alfàs (per unanimitat) s’han adherit a aquesta moció, en les reunions celebrades els dies 7 i 8 de juliol, respectivament.
La Conselleria d’Educació hauria d’iniciar de nou l’elaboració d’un altre Decret que tinga com a punt de partida les aportacions de la comunitat educativa que aglutinen les federacions de pares i mares, els sindicats i entitats cíviques com Escola Valenciana: el diàleg entre les parts és una de les màximes de la democràcia, un dels valors que haurien de tindre ben interioritzats els responsables d’una institució que hauria de donar exemple com l’Administració educativa.
El Decret de Currículum de Primària que ha posat sobre la taula M. José Català contradiu el Decret de Plurilingüisme que el Govern va aprovar ara fa quasi dos anys.
La Comissió d’Educació d’Escola Valenciana ha exposat diverses raons per les quals és intolerable la proposta que ha fet la Conselleria d’Educació per tres qüestions: la marginació de l’aprenentatge i la competència lingüística en valencià de l’alumnat que cursa en la línia en castellà i que es correspon al 67% del total d’estudiants; el retrocés en qüestions d’organització dels centres; la proliferació de llacunes em matèria pedagògica.
Pel que fa als plantejaments lingüístics del projecte de currículum, considerem que “la jugada de dividir Coneixement del Medi en dues assignatures, Socials i Naturals, per oferir una de les dues en castellà a les línies en castellà atén només a l’objectiu de fomentar el monolingüisme entre l’alumnat que està matriculat en aquest programa educatiu”.
“El fet d’oferir Naturals o Socials en castellà empobreix encara més el Programa d’Incorporació Progressiva, conegut com a línia en castellà. L’alumnat que estudia en aquest tipus de programa tindrà encara menys competència lingüística equilibrada en valencià i castellà, això és indubtable, com és indubtable que la seua preparació no serà tan rica com la de l’alumnat plurilingüe en valencià i això no es pot permetre, perquè el que volem és que tot l’alumnat tinga les mateixes oportunitats”
Aquesta proposta trenca un consens establert des de fa 30 anys, aquell pel qual es va establir que almenys hi haguera una assignatura de quatre hores a la setmana no lingüística que s’impartira en valencià en el programa monolingüe en castellà. “Es va decidir que fóra Coneixement del Medi, per ser una àrea de coneixement del nostre entorn més proper i ara M. José Català torna a donar mostres de l’atac incondicional al valencià i que tot l’alumnat tinga una competència igual en les dues llengües oficials”
“El trencament d’eixe consens lingüístic que correspondria ara a impartir Socials i Naturals en valencià en tots els programes educatius vigents és impermissible i ho hem manifestat tota la comunitat educativa valenciana, representants de les famílies, dels sindicats i entitats com Escola Valenciana”. “El Decret de Currículum contradiu el que s’assenyala al respecte en el Decret de Plurilingüisme, on s’explicita que Coneixement del Medi, ara Socials i Naturals, en el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà, és l’àrea no lingüística que s’imparteix en valencià. Aquest punt va estar consensuat per tota la comunitat educativa quan va eixir el Decret de plurilingüisme i ara M. José Català vol trencar amb l’únic punt de consens en la normativa plurilingüe”.
Pel que fa a la incorporació de l’assignatura Cultura del Poble Valencià, pensem que els continguts de la mateixa ja es tracten extensament en altres àrees del coneixement, almenys en les línies en valencià. Fins ara s’assumia en Coneixement del Medi, Educació Física, Música o l’assignatura de Valencià: “És absurd que M. José Català es traga de la butxaca una assignatura com aquesta simplement per fer una campanya de fum sobre identitat valenciana que queda completament desmuntada quan ni es planteja que s’impartisca en valencià, justament el nostre màxim tret d’identitat”. “Dir que s’impartisca preferentment en valencià és sinònim de dir que s’impartisca en la llengua que cada centre considere i això té un nom: marejar les escoles”.
El decret presentat per la Conselleria d’Educació compta amb profundes llacunes respecte a l’organització dels centres. Totes “són mesures estudiades per a propiciar la incomunicació entre docents, com és la desaparició de les reunions de cicle, i entre docents i famílies per tal de generar l’aïllament i el control absolut per part de la Secretaria Autonòmica d’Educació i provocar directrius unilaterals que impossibiliten el consens, el diàleg i la democràcia participativa a les escoles, és en definitiva un mane i ordene autoritari”.
Un altre tema a destacar és que el Decret de Currículum per a primària té grans defectes que ataquen els postulats pedagògics mínims per garantir un ensenyament de qualitat. Un aspecte rellevant és que es proposa que les classes siguen de 45 minuts. “Realment es nota que el grup de treball de la Conselleria d’Educació que ha elaborat aquest esborrany fa temps que no va a l’escola, això és, que no xafen la realitat a peu d’aula i volem remarcar que és molt perillós plantejar ‘classes zàping’, concebudes com si estiguérem canviant contínuament de cadena de televisió: això no afavoreix el bon aprenentatge de l’alumnat, ben al contrari”.
Per totes aquestes raons exigim que es retire immediatament aquest Decret i que se comence a treballar un Decret de currículum per a primària seriós perquè estiga enllestit a setembre de 2015, tal com estava establert
Després de fregir al consistori amb tot un seguit d’estadístiques, el portaveu popular diu que aquestes lleis que bonament ens clava el senyor Wert i “sus secuaces” són la panacea miraculosa per lluitar contra el fracàs escolar… A la qual cosa, Ferrús, en el primer torn de rèplica diu:
Vol dir vostè que classes de 45’, l’assignatura de cultura valenciana en castellà i acabar amb el consens en plurilingüisme acabarà amb el fracàs escolar? Doncs coses com aquestes són les que pretén dur a terme el decret contra el qual presentem la moció.…
D’altra banda, la noció de fracàs escolar hauria d’ocupar-nos tot un altre debat: es veu que estem en un país de fracassats que nodreix als païssos de treballadors qualificats… ah, però això és turisme intelectual, segons el pp…
Independentment d’això, la moció que portem a ple parla d’altres coses que no afavoreix per a res tot allò que diu i es veu que la comunitat educativa d’aquest poble no opina el mateix…
Instem a la resistència davant l’aplicació de la LOMQE pels perjudicis que causaran la precipitació per al curs vinent
Demanem la retirada del Decret perquè la tramitació ha estat amb un temps excessivament curt i sense cap justificació ni pedagògica, ni laboral, ni organitzativa. La precipitació, entenem que publicitària, de desenvolupar i implantar una Llei Orgànica en tan sols sis mesos ens portarà molt males conseqüències per a la salut educativa de la societat valenciana. Les presses estan portant a problemes organitzatius greus en Primària, com també en FP. Aquest Decret ja publicat pretén regular una etapa sencera que comença l’1 de setembre.
Demanem, com a poc, l’ajornament del tràmit durant un curs per a poder debatre les qüestions de fons, que són molt importants. El Decret fa un canvi estructural en l’etapa per al qual no s’ha donat cap justificació pedagògica: el canvi en la durada de les sessions. Més enllà d’una mesura propagandística per a poder dir que s’augmenta el nombre de sessions d’algunes assignatures no li veiem sentit.
Aquest canvi portarà problemes de coordinació i pèrdues de temps per a l’alumnat en el canvi d’assignatures. Aquestes pèrdues de temps poden suposar fins a 20 dies de classe efectiva al llarg de Primària, la qual cosa és contradictori amb l’aparent desig de Conselleria de facilitar l’augment del temps lectiu.
També volem subratllar que la Conselleria ha generat confusió intencionada comparant nombre de sessions d’aquest curs i del pròxim, sense aclarir que les sessions eren de durades diferents.
Per tancar el debat, el ponent, el nostre portaveu va dir:
Respecte als “mundos de Yupi” que vostè dibuixa sobre l’ensenyament en valencià: a les 30.000 mil famílies que no poden estudiar en valencià, els pagarà escoles privades Wert?. Tergiversen. Cultura valenciana ja es donava en altres assignatures, és un brindis al sol… Més bé, després de vore les seues intervencions, falta una assignatura per seguir les normes de debat i a respectar els torns.
Demanem la retirada de tot allò que estiga relacionat amb el canvi en la durada de les sessions. Des d’Europa s’insisteix a donar un aspecte globalitzador a l’etapa, però els canvis proposats fan de Primària una còpia de l’organització de Batxillerat, parcel·lant més encara els continguts. A més, aquest canvi implica la reorganització de tota l’etapa de Primària, incloent els cursos en els quals encara no s’implanta la LOMQE.
A més, proposa que els centres, fent ús de la seua “autonomia”, oferten assignatures que, curiosament el curs passat van patir retallada en la plantilla de mestres, com és francés. Per tant serà impartit des de la voluntarietat i sense dotació pressupostària, cosa que xoca amb la presumpta qualitat en l’ensenyament que s’anuncia.
I no volem deixar d’insistir en l’engany que suposa l’assignatura de “Cultura Valenciana” en cinquè. Vist el currículum proposat, s’ha fet un simple “retalla i pega” amb les parts del currículum de Coneixement del Medi que afectaven d’alguna manera a País Valencià, afegint elements de folklore i que, a més, no es garanteix que s’impartisca en allò que més ens diferencia com a poble, el valencià. No entenem la necessitat d’aquesta nova àrea amb continguts que ja existien i uns altres que estaven de manera transversal a l’hora que s’impedeix, amb un model de fals plurilingüisme, l’ensenyament en valencià, el veritable fonament de la nostra cultura.
De tota manera, l’únic que es demana és que no tinguen tanta pressa i que abans de portar a terme aquesta aberració, tinguen en compte l’opinió de tota la comunitat educativa.
8.Moció sobre la commemoració de I’orgull LGTB. S’aprova per unanimitat.
9.Informes d’Alcaldia. S’informa com és habitual de les subvencions que han arribat i del deute que manté amb Pedreguer la Generalitat. En aquest enllaç el deute a data de maig.
10.Mocions, precs i preguntes.
Quan no és per defecte (plens en què els populars, ves a saber per què, no diuen ni mut caragol), és per excés, i hui tocava açò. Intents torn de preguntes que podreu gaudir en tota la seua dimensió quan l’Ajuntament penge el vídeo al Youtube.
Faltant 20 minutets per la mitja nit, regidores i regidors van abandonar la sala de plens, uns a fer-se’n una pre-festes i altres a dormir, que tampoc està malament…