Amb horari nou, a les 20,30 (que no semblà massa agradós entre el públic assistent: es nota una baixada de gent entre el públic i un abandonament del mateix a mesura que es feia l’hora de sopar; s’haurà de replantejar, doncs, l’horari… o no), començà la sessió plenària amb el següent ordre del dia:
1.Aprovació de l’acta anterior, 3 d’abril de 2008. S’aprova per unanimitat.
2.Donar compte de les resolucions d’alcaldia.
3.Aprovació Compte General de 2006. S’aprova per unanimitat.
4.Creació i designació de membres de la Comissió de Planificació. S’aprova per unanimitat: portaveus dels grups municipals més l’alcalde.
5.Designació de representant en el Consorci de residus, zona XV. S’aprova la designació del regidor del PP Serafín Navarro.
6.Aprovació definitiva de la proposta de Relació de Llocs de Treball. S’aprova, després de més de 4 anys la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament de Pedreguer.
7.Proposta d’Ordenança reguladora del Rastre. S’aprova amb els vots en contra del PSPV-PSOE. Més endavant us posarem l’esborrany de l’ordenança. La intervenció del nostre portaveu:
El nostre grup està a favor d’ordenar el funcionament del Rastre, entre altres coses perquè així ho exigeix la llei, com bé saben en altres pobles, que disposen d’ordenança com Pego, Teulada, Xaló, La Nucia, etc.
També pensem que els suposats beneficis que trau ara el poble, seguiran produint-se, com ara l’aprofitament de les associacions sense ànim de lucre que usen l’aparcament per treure uns diners.
Creiem que l’ordenança que es presenta és viable, sobretot després dels canvis afegits a la primera proposta (aquells que vulguen vendre articles de segona mà no hauran d’acomplir tots els requisits que es demanen per als qui volen exercir la venda tot l’any, mitjançant autorització es podrà vendre menjar amb certes condicions, els productors locals també, etc.): potser caldria afegir a l’article 3 punt 2 … i la comarca. Igual que a l’article 3 punt 4.
En eixe cas, el nostre grup aprovarà aquesta ordenança.
Tenint en compte, però, que queden altres punts a desenvolupar més endavant, com són la instal·lació de punts de venda de comestibles per al consum immediat, l’administració del Rastre, que pensem que per llei ha de ser municipal i una ordenança sobre les taxes per “puesto”.
8.Moció del grup popular sobre revisió del model de finançament. El nostre portaveu va fer la següent intervenció:
Celebrem que el PP s’apunte a allò que va criticar al plenari del mes de febrer, quan debatent una moció del grup socialista va dir: “partidista és el que vostè presente ací aquesta moció que és un calc de totes les que estan presentant-se per tots els ajuntaments que a vostè li ho envien de la seu central…” Hauran vist que no és una cosa tan dolenta, si el motiu s’ho val. Almenys han canviat el nom del municipi.
També celebrem que a hores d’ara el seu grup estiga tan reivindicatiu… Ja ens haguera agradat que ho foren tant quan governava el seu partit i en alguns aspectes estàvem ben pitjor que ara…
La reforma estatutària aprovada pel PP i el PSPV-PSOE no va servir per avançar en aquesta matèria del finançament territorial, mitjançant una major corresponsabilitat fiscal i la posada en marxa d’institucions que milloraren, en l’àmbit fiscal l’autogovern dels valencians. Eixa reforma de l’Estatut d’autonomia, aprovada pel PP i el PSOE, no contempla cap disposició addicional per garantir la inversió dels Pressupostos Generals de l’Estat al País Valencià. Altres territoris (i no només Catalunya, com diu el PP, sinó també Andalusia i les Illes, on els populars van votar a favor de les respectives reformes estatutàries) sí que van incloure clàusules per garantir les inversions de l’Estat. Per tant, el PP d’ací critica el que el seu partit aprovà per a altres i mostra una actitud bastant hipòcrita, per tal com va estar ben callat en relació al finançament durant els anys de govern d’Aznar.
La nostra proposta, perquè el tema s’ho val i tots els grups estem d’acord en que una revisió del sistema de finançament és necessària, és que es deixe sobre la taula tant aquest punt com el 11 i que presentem per al proper plenari una moció consensuada.
En cas que no s’accepte aquesta proposta, el nostre grup planteja esmenar la moció que presenta el PP, en el sentit d’arreplegar les postures de tots tres grups, en el sentit següent:
La part expositiva s’accepta perquè parla de l’augment de població i els seus efectes. Però a la part resolutiva no estem d’acord perquè pensem que s’ha d’aprofundir més: en eixe sentit la nostra proposta és que es queden els dos primers acords com estan (eliminant els dos últims) i afegir els següents:
TERCER:.- Que es cree una comissió parlamentària que possibilite la necessària i urgent reforma de la LOFCA, en clau estrictament valenciana, que sorgisca del debat i el consens del parlament valencià.
QUART.- Que les Corts Valencianes insten al Govern de l’Estat a la publicació anual de la balança fiscal del País Valencià amb l’Estat espanyol, on es puga mesurar l’impacte de les polítiques públiques, i garantir així el dret de la ciutadania a conèixer la destinació del seu esforç tributari amb una política de transparència i comptes clars.
CINQUÈ.- Que les Corts insten al Consell Valencià a augmentar la seua disciplina i control pressupostari, per tal de no augmentar el deute públic de la Generalitat, i prioritzar les inversions de caràcter social (sanitat, ensenyament, benestar, ocupació, etc.)
SISÈ.- Que es remeta el present acord a les Corts Valencianes, per a la seua presa en consideració en la Comissió de Reforma del Finançament autonòmic que haurà de ser creada a tal efecte.
SETÈ.- Que es cree el Fons de Cooperació Municipal del País Valencià, que estarà dotat almenys amb 300 milions d’euros per a millorar el finançament dels serveis que presten els ajuntaments.
Si no s’accepta alguna d’aquestes dues propostes, el nostre grup votarà en contra de les dues mocions.
Com que no es va acceptar cap de les dues propostes, el nostre grup va votar en contra. La moció no va eixir endavant, ja que només van votar a favor els membres del grup popular.
9.Moció del BNV sobre l’obligació d’impartir l’assignatura de ciutadania en llengua anglesa. Aprovada amb els vots en contra del PP.
10.Moció del BNV sobre utilització del valencià en la Diputació d’Alacant. Aprovada amb els vots en contra del PP.
11.Moció del grup socialista sobre finançament de la Comunitat Valenciana. El nostre grup va votar en contra pels motius adduïts al punt 8. Tampoc va prosperar la moció perquè només va votar afirmativament el grup socialista.
12.Informes d’Alcaldia.
13.Mocions, precs i preguntes. El grup socialista va presentar una moció d’urgència demanant que l’Ajuntament seguira col·laborant amb un programa d’ajuda a les dones prostitutes. Es va aprovar amb els vots dels tres grups de l’oposició.
Seguidament aquests mateixos tres grups vam presentar una altra moció d’urgència, demanant que La Sala seguisca publicant-se en paper, ja que el PP, com ja comentàvem en un post anterior, havia decidit deixar de fer-ho. Amb els 7 vots dels tres grups es va aprovar la moció. El que no sabem és si el mes vinent hi haurà temps per a publicar-la.
Altres preguntes del nostre grup:
Quins criteris empra l’equip de govern per decidir la política de propaganda i publicitat? Ho diem perquè sembla estrany que haja desaparegut l’agenda cultural de Pedreguer que apareixia tots els dies a les pàgines del diari més venut del País Valencià, el Levante. Dintre de la política de contenció econòmica podria explicar-se, però sorprèn que s’elimine un conveni i se’n signe un altre amb una de les emissores de ràdio més tendencioses del país.
[l’alcalde va contestar que ells intenten atendre a tot aquell que s’adreça a l’Ajuntament, i que els mitjans que no ho han fet i que semblen haver abandonat el poble de Pedreguer, no han estat atesos; que no voldrem que anem nosaltres darrere dels mitjans per firmar convenis…]
Un grup de professors de l’institut ha estat durant molt de temps elaborant un projecte per tal que el centre del poble puguera impartir un cicle formatiu de jardineria. Així mateix el consell escolar municipal es va pronunciar a favor, cercant-se inclús una parcel·la per a ubicar-lo. Ara la conselleria ha decidit donar aquest cicle a un institut de Dénia. El consistori pot fer alguna cosa, com per exemple presentar un acord plenari demanant a conselleria que es replantege l’assumpte?
[la regidora d’educació es va comprometre a portar un acord en eixe sentit per al proper ple]
Es va pregar també per què es controle més el soroll produït per alguns vehicles de dues rodes, així com que es vigilara la possible celebració de curses de moto al final de la carretera de Gata.
I, essent quasi les 11,00 de la nit (calculeu quina hora seria si hagués començat a les 22,00), qui no havia sopar se’n va anar a fer-ho i els que ja havien menjat alguna cosa abans del plenari, van anar a dormir o a fer-se’n una o allò que més de gust li vinguera.