Així va transcórrer la sessió plenària del passat dijous, 24 de juny, que començà al voltant de les 20,30:
1.Aprovació de l’acta anterior, 27 de maig. S’aprova.
2.Donar compte de les resolucions d’alcaldia.
3.Aprovació de Festes locals per 2011: 3 de febrer, dijous, i 15 de juliol, divendres. S’aprova per unanimitat
4.Proposta de Festes escolars pel curs 2010/11: 11 d’octubre de 2010, dilluns; 17 de gener de 2011, dilluns i 4 de febrer de 2011, divendres. S’aprova per unanimitat
5.Adhesió al conveni marc entre la Generalitat i ecovidrio. S’aprova per unanimitat. Es tractava de prorrogar un conveni signat ja al 2004.
6.Modificació pressupostària per transferència de crèdits 2/2010.
En aquest punt i en el següent, que estan relacionats, el nostre grup es va abstenir: no debades, quan es va decidir contractar aquesta empresa (al 2004), vam votar en contra, prenent-se la decisió amb els vots de populars i socialistes. Per tant, no ens correspon a nosaltres decidir sobre una empresa, amb la qual vam votar no treballar. També ens agradaria que algú ens explicara per què des del 2004, pel que hem entès, l’empresa estava aplicant un cànon una mica “abusiu” i ningú no havia alertat sobre tema. Els dos punts s’aproven amb els vots del PP i l’abstenció de l’oposició.
7.Acord de pagament a FCC.
8.Pla Especial de reserva de sòl dotacional dels terrenys, on s’ha de construir el pavelló.
El nostre portaveu va dir:
El nostre grup votarà a favor d’aquest punt, recomanant que, per a altres ocasions, s’intente fer un treball de participació més ben fet. La reunió que es va convocar per tal d’explicar aquest pla es va reduir a una simple exposició de les característiques del pavelló. De fet, la gent va eixir d’allí sense saber massa bé què s’havia de fer per a participar en el pla. Més encara, a l’endemà, a l’Ajuntament no es disposava d’enquestes a la recepció, ni tan sols els treballadors d’aquesta havien estat informats del tema. D’altra banda, la mateixa enquesta era manifestament millorable així com el sistema de participació: és bastant estrany que unes enquestes anònimes hagen de ser presentades per registre d’entrada, donant la filiació. És simplement un prec per tal que en futurs plans de participació, es facen les coses millors.
S’aprova per unanimitat. Ara, una vegada transcorregut un mes d’exposició pública, es podrà passar a l’aprovació definitiva del projecte i el seu trasllat a Conselleria.
9.Proposta de reducció de salaris de l’Alcalde i Regidors.
Proposta del PP: reduir un 6% les retribucions de l’alcalde; i un 5% les retribucions dels regidors amb dedicació parcial i les assistències a Plens, Juntes de Govern, comissions informatives i altres.
Intervenció del portaveu del BLOC:
El nostre grup troba incoherent la quantitat proposada en la reducció, per tal com no té massa a veure amb el que es proposava per als pressupostos de 2010. El nostre grup segueix defensant la reducció que ja vam presentar als pressupostos de 2009 i que vam tornar a presentar als pressupostos de 2010.
Ja sabem que la seua proposta és la que recomana la Federació de Municipis. Però també tenim clar que és una recomanació (cada ajuntament està fent el que bonament decideix, des de rebaixar-se directament el 15% fins a rebaixar-se ara el que recomana la federació, després d’haver rebaixat ja un 10%, etc.); també és evident que per a les propostes fetes en els anteriors pressupostos no es va esperar a veure què recomanava la Federació de municipis.
Per això, la nostra proposta seria rebaixar un 15% el sou de l’alcalde i regidors amb dedicació i un 20% l’assistència a comissions, plenaris i juntes de govern. Tot això a l’espera que s’apliquen les altres propostes que vam portar als pressupostos dels anys anteriors.
Es passa a votació, sense tenir en compte la nostra proposta, i s’aprova amb els vots favorables de tots els grups, excepte el nostre, que es va abstenir.
10.Informes d’Alcaldia.
11.Moció PSPV sobre procés constituent per la tercera república.
Abans de passar a debatre la moció, el nostre grup presenta la proposta de fer un parell d’esmenes, amb la següent intervenció:
Un dels objectius del BLOC, com marca en els seus estatuts és “la participació en una Europa dels pobles, unida, federal, democràtica i plural”. Per això, en principi, podem estar d’acord amb la moció socialista, però, els nostres estatuts també estableixen com a primer objectiu “l’assoliment de la plena sobirania nacional del poble valencià i la seua plasmació legal mitjançant una Constitució valenciana que contemple la possibilitat d’una associació política amb els països amb els quals compartim una mateixa llengua, cultura i història”.
El 27 de setembre de 2007, vostès van aprovar amb nosaltres i el grup AIXA la condemna dels 300 anys d’ocupació espanyola i el posicionament a favor de l’exercici del dret a l’autodeterminació. Per això ara ens sorprèn que vulguen encetar un procés per arribar a una tercera república espanyola. Ho trobem una mica contradictori.
Tot i això, pensem que podria ser un primer pas per arribar a l’assoliment de la plena sobirania nacional del poble valencià. Com? Afegint una sèrie d’esmenes a la moció: a la part expositiva, als anomenats 7 pilars, al sisè punt, després del primer paràgraf hauria d’afegir-se:
Així mateix, el conjunt de l’Estat reconeixerà el dret dels pobles i nacions que formen les federacions a l’assoliment de la plena sobirania nacional mitjançant l’exercici del dret a l’autodeterminació.
I a la part resolutiva, hauríem d’afegir un acord, el quart:
Eixa reforma de la Constitució inclourà, necessàriament, a banda del canvi de model d’Estat actual, la reforma de l’article 2 (fent menció expressa al dret de les federacions a assolir la plena sobirania nacional mitjançant l’exercici del dret a l’autodeterminació), la supressió de l’apartat 1 de l’article 145 (“En cap cas s’admetrà la federació de comunitats autònomes.”) i del punt de l’article 8 que fa referència a la funció de les forces armades de “defender su integridad territorial y el ordenamiento constitucional”.
El nostre grup votarà a favor de la moció, si s’aproven aquestes dues esmenes.
S’aproven les esmenes amb l’abstenció del PP.
Es passa a votar la moció amb les esmenes i s’aprova amb el vot en contra del PP.
12.Mocions, precs i preguntes.
El nostre grup va fer les següents preguntes i precs:
Respecte a l’empresa triada per a construir la nau cultural. Voldríem demanar que es revisara millor la decisió presa en junta de govern de 17 de juny, en què es va decidir concedir la construcció de la nau cultural a l’empresa Diacon 21 SL, per diferents raons: existeix una altra que presentava moltes més millores i que sembla que algunes d’elles s’han considerat incloses ja en el projecte d’obra de manera un tant discutible, segons uns altres tècnics; però, per si aquesta raó sembla poc objectiva, també hem observat que en la puntuació hi ha errors de suma; sembla haver errors d’assignació de punts en algunes millores; etc. En altre ordre de coses, el nostre grup voldria rebre, dins del seu dret, els informes de tots els departaments d’aquest ajuntament en valencià.
Se’ns diu que es farà una revisió: en aquest document podeu observar els errors:
Al primer requadre està l’oferta presentada per cada empresa i al segon la puntuació atorgada per l’oficina tècnica, després d’ajustos; és a dir, després de no considerar algunes millores (l’oferta 1 veu rebaixats els quasi 170.000 € a uns 31.ooo, per exemple), després de restar tots aquells treballadors que passaren de 8 (a nosaltres ens sembla malament: si amb el mateix preu es contractava més gent, per què no permetre-ho?) i atorgant 1 punt per treballador, 1 punt per cada mes de rebaixa en l’execució (que eren 6 mesos) i 1 punt per cada 2.000 € de millores. El primer que s’observa és que l’oferta 1 està mal sumada; la 2 i la 3 estan mas atorgats els punts de millores; i, per tant, l’oferta amb més puntuació és la 2.
Per al regidor d’esports: respecte a l’entrevista CANFALI dissabte passat i reportatge cloenda escoles esportives. Pel que fa al reportatge de cloenda de les escoles, hem vist que enguany ocupa menys espai. Voldríem saber si s’ha seguit algun criteri per incloure unes fotos i altres no. La reducció de l’espai suposem que és per motius econòmics [i que no tindrà res a veure amb la publicació de l’entrevista amb el regidor d’esports]. Quant a aquesta entrevista, el nostre grup s’ha vist sorprès perquè no sabíem que hi havia eixa expectativa quant a la gestió privada o municipal de les escoles esportives. Almenys no hem detectat una preocupació generalitzada al si de la comunitat esportiva. D’altra banda, voldríem saber per què es diu a la mateixa entrevista que s’han demanat entrevistes amb els clubs de futbol i bàsquet per tractar aquest tema; la resta de comunitat esportiva no té res a dir? No s’hauria de demanar també (i prioritàriament) l’opinió dels usuaris de les escoles, dels treballadors, dels tècnics de l’Ajuntament?
El regidor contesta que la inclusió de fotos al reportatge és responsabilitat del redactor. Que l’espai ve determinat, efectivament, per qüestions econòmiques. Que s’estudiaran les diferents alternatives per portar les escoles i que les entrevistes van ser demanades pels mateixos clubs esportius. Respecte a l’opinió de la resta d’afectats diu que l’any que ve tot seguirà igual (cosa que ja sabíem per l’entrevista). Aprofita el regidor per aclarir al nostre grup el malentès arran del ple passat i del comunicat de premsa que el nostre grup va enviar als mitjans; després de fer-nos tota l’explicació, el nostre portaveu li dóna les gràcies, però li fa saber que tot això ja ho va poder esbrinar amb entrevistes amb el gerent de Gestkal XXI -l’empresa que porta les escoles- i demanant dades a la tècnica econòmica. I li prega a l’equip de govern que d’ara endavant conteste per escrit a les qüestions de les que, per la raó que siga, no es té una idea segura, ja que el mateix gerent de l’empresa va comprendre el nostre comunicat quan va llegir la contestació del senyor alcalde als nostres dubtes en el ple enllaçat més amunt: podem arribar a una conclusió semblant a la seva, però el que està clar, pel que estem veient, totes les empreses estan acceptant reduccions en la prestació de serveis, pot ser per dos coses: per no perdre el servei o perquè estaven cobrant més. Nosaltres en la política d’empresa no entrem, si volen treballar a pèrdues no és la nostra cosa el mirar-ho, i si fins ara cobraven més, no es pot dir. El renegociar és millorar oferta o tornar a treure la licitació.
Al regidor de cultura: sobre l’escola de música. L’escola de música de Pedreguer es veurà afectada pel brutal retall en les subvencions per part de conselleria a les fundacions musicals?
El regidor diu que no està assabentat i que ho esbrinarà.
I, sense més assumptes a tractar, s’alça la sessió faltant uns 15 minuts per a les 10 de la nit.