S’obria la sessió a les 22,00, amb l’absència justificada de la Regidora de Cultura, amb el següent ordre del dia:
El punt nº 1, aprovació de l’acta anterior, es va aprovar per unanimitat.
Després de prendre possessió la nova regidora, Sílvia Fornés, es va procedir a votar la modificació de les comissions informatives, atesa aquesta nova incorporació. Es va aprovar amb l’abstenció del PP.
Quant al punt nº 5, es portava a ple la decisió d’assignar una dedicació parcial a la regidora Carolina Artigues d’un 17,50%, cosa que ja estava prevista en l’elaboració dels pressupostos de 2012, aprovats al desembre. Es va aprovar amb el vot en contra del PP.
El compromís per la sol·licitud del préstec es va aprovar amb el vot en contra del PP.
La moció contra les retallades en els serveis públics es va aprovar amb el vot en contra del PP. El portaveu popular portava ben après l’argumentari del PP, i es va dedicar a repetir-lo, sense vergonya ni res. Bàsicament es tracta de vendre la quantitat de diners que han invertit i inverteixen en educació i sanitat, de repetir fins cansar-se que no han efectuat cap retall i de tergiversar bona cosa el contingut del decret de gener, limitant-se a carregar contra i a criminalitzar als docents, per tal que semble que són uns malfeiners i que no tenen de què queixar-se.
Abans de passar a votació, l’Alcalde, Sergi Ferrús, va intervenir dient que el discurs dels populars es resumia prou bé en una cosa que el portaveu popular va dir al principi de la intervenció, que l’educació ha de veure’s com una empresa… Si eixa és la consideració que té el PP de l’educació no hi ha més que parlar, ja s’entén tot.
Ferrús va afegir que, tot i la quantitat de diners que el PP diu haver invertit en serveis públics, seguim a la cua tant en sanitat (tercers per darrer en inversió per habitant: “ho pot comprovar en el nostre centre de salut, senyor Ferrer, on salta la llum quan es connecta un calefactor per intentar combatre el fred; salta l’automàtic i es perd tot el treball que fins eixe moment hi havia als ordinadors”) com en educació (major fracàs escolar de l’estat); que pensava que el grup popular anava a votar a favor d’aquesta moció, per tal com en el Consell Escolar Municipal s’havia aprovat per unanimitat, tot i estar present una representant del PP, i per tal com en les manifestacions i concentracions en contra del decret s’han vist destacades membres del PP de Pedreguer i de Beniarbeig.
Va dir que al País Valencià, governat des fa més de 16 anys pel PP i que fou qualificat com “de gestió exemplar” per l’actual president del govern, constatem com el dèficit financer, degut tant a la reducció dels ingressos com al balafiament que ha caracteritzat durant tot el seu recorregut l’esmentada acció de govern, dificulta, si no impossibilita, atendre la despesa corrent pròpia de les polítiques socials i ha portat als seus dirigents polítics a posar en marxa retallades molt substancials en l’estat del benestar i en particular en els sectors sanitari i educatiu.
Les imatges de joves amb mantes en les aules o tancaments en centres pel fred no són més que símptomes d’una gestió nefasta que, al mateix temps que intenta posar en el mapa al País Valencià, a través de grans esdeveniments caríssims com la fórmula 1, genera un continu empobriment dels seus serveis públics i en particular en el sector educatiu d’un fracàs escolar creixent que ens posa a la cua del conjunt de l’estat.
Va seguir dient que la situació és molt preocupant i especialment per a les famílies usuàries, les dels treballadors docents i indirectament per a moltes altres que depenen de l’impacte indirecte que té l’escola sobre altres sectors econòmics: proveïdors, treballadors del sector de les activitats complementàries, les que depenen de les llibreries, de les universitats, les escoles d’idiomes…
Tot i que Ferrer, el portaveu popular, va minimitzar els efectes del decret, ja que es va limitar a dir que simplement es pagava als interins el temps que treballaven, al determinar que se’ls faria fora a 30 de juny i per tant no cobrarien estiu, i que l’únic que es feia era retallar el complement dels sexennis als docents, que va qualificar gairebé de “prebenda” que es fa als professors, i que se’ls paga cada 6 anys un plus per la seua cara bonica, Ferrús li ho va retreure dient-li que eixe plus se’l tenen que justificar ben justificat en hores de preparació, que el decret també té altres conseqüències, com ara, la reducció de jornada dels interins, la reducció de prestació per malaltia a 14.000 professors de la concertada; que estan en risc els llocs de treball de 35.000 interins; que el fet de passar a l’atur en juliol i agost als interins d’educació (8.000) suposa carregar a l’atur 16.000 prestacions mensuals per any i per tant un desviament del dèficit que incidirà sobre la bossa de la Seguretat Social; que en menjador es redueix el nombre de famílies amb dret a ajuda assistencial; que es redueixen les ajudes en innovació i qualitat en centres; es retarda la digitalització dels centres, així com la xarxa de centres plurilingües; es triga més en atendre a les baixes dels professors (“com estan patint, senyor Ferrer, les nostres filles, com vostè bé pot patir de primera mà”)…
I no va seguir argumentant el punt, per no estar tota la nit amb el mateix tema.
En canvi, les dos següents, la de la modificació de la regulació hipotecària i la del conveni de bones pràctiques, es van aprovar per unanimitat.
En els informes d’Alcaldia, Ferrús va informar sobre el fet que el 10 de febrer Pedreguer va ser declarat zona de gran afluència turística per la Direcció General de Comerç i Consum, amb els informes favorables de la Junta de Govern. l’Associació de Comerciants i Empresaris de Pedreguer, l’Associació d’Ames de Casa, Usuaris i Consumidors de Pedreguer i les sindicats UGT, CNT-AIT i CSI-CSIF. Això permet que els establiments comercials tinguen plena llibertat per determinar els dies i les hores en què romandran oberts al públic durant els períodes compresos entre el diumenge de Rams i el dilluns següent al dilluns de Pasqua i entre l’1 de juliol i el 30 de setembre de cada any.
Es va donar compte de que SUMA havia fet el lliurament dels comptes de Gestió de 2011, amb un augment d’uns 200.000 € en la recaptació.
Es va anunciar que el SERVEF havia ingressat uns 144.000 € del que ens deu pel Taller Empleo del Patronat.
També va anunciar les visites programades amb els responsables de Marina Salut el proper 28 de febrer per tractar sobre les deficiències del nostre centre de salut i l’estat de la construcció del nou centre; així com la visita que tindran el proper 1 de març en la Direcció de Transports per veure l’estat en què estan les al·legacions que es van presentar per la modificació del traçat del “tren de la costa”.
En el punt nº 11 l’equip de govern va presentar dues mocions d’urgència, una contra la brutalitat policial i demanant la dimissió de Paula Sánchez de León (delegada del govern en el País Valencià) i una altra amb motiu del 8 de març, dia internacional de la dona. En la primera el PP va votar en contra de la urgència, però es va aprovar aquesta i en el debat també es va aprovar, amb el vot en contra del PP. En la segona, es va aprovar per unanimitat la urgència i la moció.
Després de les preguntes, dels precs i de la pregunta de rigor d’un membre del públic, es va donar per acabada la sessió sobre les 23,20 hores, marxant-se cadascú on bonament va voler anar.