Ordre del dia:
Després d’aprovar-se l’acta anterior, de donar compte de les resolucions d’alcaldia i de prendre possessió el nostre companys Nicolau, es passaren a debatre els altres punts:
4.Proposta de modificació IBI
El nostre portaveu va dir:
El nostre grup pensa que d’aquesta sessió plenària hauríem d’eixir amb l’aprovació d’una rebaixa de la quota de l’IBI, perquè l’actual és excessiva, sobretot per a la vivenda urbana. Ja vam qüestionar fa un any la decisió unilateral del PP de no tocar la quota perquè significaria una despesa molt gran per al ciutadà i en novembre ja avisàvem que si enguany l’equip de govern tampoc no convocava un ple per a fer la revisió ens encarregaríem nosaltres de que es fera. Sortosament l’equip de govern ha decidit plantejar aquesta revisió i pensem que hem de aprofitar-ho per intentar fer més lleuger el tema de l’IBI a la gent de Pedreguer.
Però, així i tot, encara que ara baixem l’IBI, el ciutadà ha de saber que seguirà pagant més que enguany, perquè, com hem repetit al llarg de l’any, el problema real rau en la ponència de valors, en la determinació que es va fer del valor cadastral, que va resultar tan desorbitant que s’hagué de fraccionar durant 10 anys el valor de la vivenda, per tal que la despesa no fora de cop impressionant. Seguirem insistint en què es faça tot el possible per tal que es revise aquesta ponència de valors.
La quota de l’IBI és l’aspecte més cridaner perquè tothom paga el rebut, però el problema real és que amb aquests valors cadastrals el ciutadà ho notarà en altres aspectes, com ara, a l’hora de tributar a Hisenda, a l’hora de declarar patrimoni o a l’hora de fer els tràmits al registre de la propietat o per qüestions d’herència, ja que molts ciutadans han vist com, de la nit al dia, el seu patrimoni s’ha duplicat o triplicat i això ho notarem en els impostos.
D’altra banda, l’equip de govern va decidir també que la rústica cotitzara per la meitat del valor cadastral, la qual cosa va significar en general que la rústica passara a pagar més o menys la meitat del que pagaven anteriorment. Per això, no seria incoherent que ara la cotització fora sobre el valor cadastral, perquè tornaria a pagar, poc més o menys, el mateix que al 2007. A més, seria així ja invariable durant els pròxims 9 anys.
La proposta del nostre grup (que s’adjunta) seria aplicar una reducció anual a la quota de l’IBI urbà (per a la qual cosa seria necessària la convocatòria d’una sessió plenària cada any per a fer aquesta reducció) que signifique una puja lineal del 5,21 (per allò del progressiu augment de la base liquidable fins alcançar la base imponible), la qual cosa pensem que és raonable per al ciutadà i permet a l’Ajuntament saber l’increment exacte anual de recaptació. Això vol dir que per a l’any vinent s’aplicaria una quota del 0,771% fins arribar al 0,5% al desè any.
Per il·lustrar amb un exemple concret, pensen que si mantinguérem el tipus actual (0,875) un veí, d’ací 9 anys, pagaria per IBI un 174% més, mentre aplicant la proposta que presentem, eixe augment seria del 56%.
A banda d’això, el nostre grup també proposa que l’Ajuntament estudie l’aplicació de bonificacions per als ciutadans (per família nombrosa, per aprofitament tèrmic i elèctric d’energia solar, etc.) així com la possibilitat de fraccionar els pagaments. I finalment, i creiem que el més important, també volem que aquest plenari acorde la celebració d’un ple anual per tal de revisar tots els anys la quota.
Tant el PP, com AIXA també havien portat una proposta semblant (els primers proposaven per l’any vinent un tipus del 0,8 i l’independent un del 0,775), inclòs el compromís per revisar els tipus cada any en el sentit que esmentem. Per això, es va aprovar per unanimitat, deixant el tipus en el 0,775, que de les tres propostes era la del mig.
5.Proposta de Pla de sanejament
Intervenció del portaveu del BLOC:
Pel que es veu, l’Ajuntament està obligat a aprovar un pla de sanejament per haver arribat a tindre un romanent negatiu. Però també és necessari aquest pla per tal com ara està condicionada tota una sèrie d’actuacions a la seua elaboració, com la concertació d’operacions de crèdit per a fer front a despeses específiques i determinades que no poden ajornar-se fins l’exercici posterior, com ara les obres de l’espai cultural, en col·legis o al cementiri.
El mes passat ja es va rebutjar el pla presentat pel PP. El que es presenta aquesta nit recull algunes modificacions que vam criticar de l’anterior, com ara l’eliminació de la congelació (o paralització) del salari dels treballadors municipals o la inclusió d’una mesura que era de caixó, la congelació dels sous de l’alcalde i regidors i les indemnitzacions per assistències.
A la comissió informativa del dilluns encara van incloure’s alguns suggeriments del nostre grup:
Mesures preses a la comissió informativa:
2.1.Mesures de gestió:
-Optimitzar els recursos informàtics per tal de avançar en la modernització i digitalització de l’administració local, tenint com a objectius principals agilitar els tràmits que han de realitzar tant particulars com empreses amb l’administració, i en segon lloc reduir la despesa econòmica del funcionament administratiu (paper, tintes, comunicacions i notificacions, etc.)2.2.2Mesures a adoptar:
Eliminar:
-Aprovació d’ordenança fiscal reguladora de la taxa per expedició de documents (informes urbanístics)2.3.Mesures pressupostàries:
Afegir:
-Augment en la partida per ingressos del Rastre.El nostre grup, però, aprovarà aquest pla (encara que ens hagués agradat que anara acompanyat d’un avantprojecte dels pressupostos, per tal de determinar la seua aplicació concreta) sempre que s’accepten les següents esmenes:
2.1.Mesures de gestió
Afegir:
-Instar al Govern Central a augmentar la participació municipal als ingressos de l’Estat, mitjançant la fórmula de cessió parcial de tributs (de la mateixa manera que es fa al finançament autonòmic).-Instar a la Generalitat Valenciana a que done participació municipal als ingressos de la mateixa, amb la creació d’un fons anual als pressupostos en funció del cost dels serveis de competència compartida
2.2.2.Mesures a adoptar
Afegir:
-En les contractacions de serveis municipals i obres menors per part de l’Alcaldia i/o la Junta de Govern, s’optarà, quan les altres condicions siguen iguals, per aquella oferta de menor quantia econòmica en cas d’empat.2.3.Mesures pressupostàries
Eliminar l’última mesura (reduir les subvencions a les associacions).El nostre grup tampoc veu malament la mesura de reduir l’assignació als grups polítics.
L’equip de govern va acceptar totes i cadascuna de les mesures que vam plantejar; per tant el nostre grup va votar a favor i el pla es va aprovar sumant els vots dels populars, amb el vot en contra dels socialistes i l’abstenció del regidor independent.
6.Proposta de sol·licitud de préstec. Aprovat amb els vots del PP i AIXA. El nostre grup es va abstindre, entre altres raons per algunes de les adduïdes al punt següent (la proposta incloïa en el préstec la despesa creada per a l’adequació de la finca del Campell (adequació que no trobem malament: com diem en la intervenció el que pensem que està mal fet és l’actuació; caldria consensuar les despeses abans de fer-les: en aquest cas potser sí foren necessàries -el que no sabrem mai és si hagueren existit ofertes més econòmiques, per exemple-, però massa sovint aquestes modificacions estan fent-se amb l’actuació unilateral dels populars).
També entren en el préstec obres cementiri, obres espai cultural, obres col·legis, etc.
7.Modificació de crèdits
Aquesta modificació era doble, per una banda per crear una partida pressupostària nova per poder incloure en algun lloc els més de 85000 euros de despeses al Campell i poder sufragar-les amb un préstec, i per altra banda per fer una modificació de crèdits per poder pagar-li el jornal a una treballadora.
Intervenció del BLOC:
L’opinió del nostre grup respecte a certes modificacions de crèdits ja ha estat escoltada en esta sala en més d’una ocasió i vegem que el tema està convertint-se en moneda corrent.
La llei d’hisendes locals ja especifica que aquestes mesures han de prendre’s de manera excepcional i una vegada consensuades i pensem que estan prenent-se de manera massa habitual i amb la tècnica dels fets consumats.
Ja hem repetit que no estem en contra de les modificacions de crèdits, estem en contra de que s’arreglen despeses no pressupostades i sense consignació, que massa sovint es fan de cara a la galeria, mitjançant aquesta mesura; que s’arreglen les trencadisses i les decisions que es prenen de manera unilateral per alcaldia o la junta de govern, sense demanar cap altre parer, mitjançant el socors del ple. I no parlem debades, no… Van començar amb les despeses fetes al final de l’anterior legislatura, van seguir augmentant el romanent negatiu per la decisió de pintar edificis municipals (molt cridaner per al públic), ho apliquen quan contracten pel seu compte i risc uns serveis municipals que costen a aquesta casa 9500 euros més l’any (en un any de crisi i de plans de sanejament!) que una altra empresa amb la mateixa puntuació tècnica, i acaben amb unes despeses (potser necessàries però fetes altra vegada pel seu compte) de 85000 euros que obliguen a crear una partida pressupostària nova! Però en aquest cas, i tampoc és una actitud nova, recorren al xantatge emocional: com anem a negar-nos a aquesta modificació si és per a qui és!
El nostre grup manté la seua postura sobre el tema de les modificacions de crèdits per a despeses no consignades, però, potser cedint a eixe xantatge emocional, s’abstindrà.
S’aprova amb els vots del PP i AIXA.
La modificació del projecte de l’espai cultural es va aprovar per unanimitat, mentre que la proposta de modificació de la taxa de recollida del fem es va rebutjar amb els vots en contra dels tres grups de l’oposició: la intenció del PP era pujar el que paguen les vivendes urbanes (60 euros) a 80, un estimable 33%!
El punt 9 es va quedar sobre la taula perquè faltaven els informes tècnics.
Als informes d’alcaldia no podien faltar les informacions sobre les diferents subvencions demanades i donades. També se’ns va dir que la Diputació insta a l’Ajuntament a que es ratifique sobre la voluntat de demanar subvenció per a 25 contenidors soterrats.
Així mateix, s’informa sobre l’oferta de treball per al 2008 de l’Ajuntament: una vacant de tècnic de gestió urbanística, una altra d’arquitecte tècnic, així com 3 peons.