Com que el proper 31 de juliol finalitza el termini habilitat per fer-ho, una de les primeres tasques de què ens hem ocupat en iniciar la nova legislatura ha estat la de decidir si sol·licitar o no l’aplicació del coeficient corrector dels valors cadastrals de cara a l’any vinent, tal com ja va fer-se el 2013, quan s’aconseguí una rebaixa del valor cadastral del 27%, i d’acord amb allò contingut en el nostre Programa Municipal, en el qual dèiem:

“Estudiarem (i aplicarem) què és més convenient pel poble: tornar a revisar la ponència de valors cadastrals realitzada en els temps de la bombolla o tornar a adaptar els coeficients d’IBI per a no situar sobre les famílies les conseqüències de l’esclafit de la bombolla”.

Per això (i per tractar les qüestions que seran portades al ple del pròxim 30 de juny), reunírem el passat 18 de juny la Junta de Portaveus, per tal d’exposar en comú la nostra postura amb la de la resta de grups. En la Junta s’acordà esclarir alguns dubtes sobre l’aplicació de l’esmentat coeficient corrector amb la intenció de demanar-lo en cas de resultar beneficiós per a la ciutadania, posar en marxa un mostreig per tal de fer un estudi sobre l’estat actual del mercat i valorar la conveniència de demanar una nova revisió de la ponència de valors, i seguir treballant per resoldre el problema puntual dels patis afectats per la infraedificabilitat.

Fetes aquesta setmana les consultes corresponents al Cadastre, s’ha informat a l’equip de govern que el Ministeri ja ha fet l’estudi que fa tots els anys sobre l’R.M. (Referent de Mercat) i a Pedreguer ha eixit que eixe referent està al 51% (representant el valor cadastral respecte al de mercat), o siga que no caldria demanar coeficient corrector, perquè ja estem pràcticament com toca estar (amb un valor cadastral situat, aproximadament, a la meitat del valor de mercat). Argumenten també que demanar una revisió de la ponència de valors tampoc tindria sentit, ja que les bases de dades a partir de les quals s’elaboraria serien les mateixes que les de l’R.M. Tot i això, l’Ajuntament ja ha començat a fer el mostreig, podent mantenir la realització de l’estudi del valor de mercat dels immobles per determinar (mitjançant una comissió o de la manera que es considere més convenient) la conveniència o no de demanar la revisió de la ponència de valors.

Dit això, una pregunta que ens sorgeix i que hem fet arribar –igual que aquestes darreres notícies– als altres grups polítics és la següent: si aquest estudi determinara que no és convenient fer la revisió de la ponència, HAURÍEM DE FER CAS OMÍS DE LA PETICIÓ DELS 2014 CIUTADANS I CIUTADANES?

De tota manera, si finalment no es demana el coeficient, que és el que ens marcava una data límit (el 31 de juliol) per prendre les decisions relatives a la qüestió, disposem de més marge de temps per poder seguir estudiant-la, debatent-la amb la resta de grups polítics, recollint les impressions de la ciutadania i així resoldre-la de manera satisfactòria.