A les 20,30 hores del dijous 26 de març, amb l'absència del regidor d'Esports, va començar la sessió amb el següent ordre del dia:

1.Aprovació de l'acta anterior, 26 de febrer de 2009. Després d'esmenar tres errors de transcripció es va aprovar per unanimitat.

2.Resolucions d'alcaldia. Es dóna compte de les mateixes.

3.Adquisició solar en carrer l'Avenir.S'aprova amb els vots en contra dels socialistes. Després d'haver-se aprovat en el ple anterior (punt 6) la sol·licitud del prèstc, ara es tractava simplement de aprovar l'adquisició del solar. Les nostres raons ja van ser expressades en el ple esmentat.

4.Proposta de modificació de l'ordenança del cementiri. En el mateix ple a què fèiem referència en el punt anterior, aquest punt va quedar sobre la taula, ja que consideràvem una pujada excessiva i no havíem disposat de l'informe de la tècnica econòmica en què es basaven les xifres.

A la comissió informativa de la setmana passada se'ns va passar eixe informe, i, davant la nostra sorpresa, vam veure que les xifres encara eren superiors. En aquesta comissió vam arribar a un consens (a excepció dels socialistes, que es van abstenir) i es va aconseguir (a proposta nostra) que s'aplicara una rebaixa del 30% al cost dels nínxols i els columbari, ateses les circumstàncies econòmiques actuals i a pensar que els ciutadans no haurien de veure repercutit tot el cost de les obres de l'ampliació del cementiri, per tal com 90000 € haviene estat subvencionats.

El punt s'aprova amb el vot en contra del PSOE.

5.Acord de cessions a Iberdrola. Punt de tràmit. S'aprova per unanimitat.

6.Moció del BNV sobre el projecte de tren Gandia-Marina Alta. S'aprova per unanimitat.

7.Moció del BNV sobre concessió de llicències express. S'aprova amb l'abstenció d'AIXA.

8.Moció del PSPV sobre celebració del 3 d'abril.Fa referència a la data de fa 30 anys en què va haver les eleccions per als primers Ajuntaments Democràtics. S'aprova amb l'abstenció del PP.

9.Informes d'alcaldia.

10.Mocions, precs i preguntes. Aquest apartat va ser, al final, el que va allargar més el ple. Entre els tres grups de l'oposició es van fer més 15 preguntes, que van acabar en una monumental bronca entre la Regidora de Joventut i el portaveu socialista,arran d'una pregunta que més avant comentarem.

Les preguntes del nostre portaveu van ser:

Hem observat des de fa mesos que molts documents d’aquest Ajuntament, sobretot els que emanen directament d’Alcaldia o de la junta de govern, decrets, resolucions d’alcaldia o actes de les juntes de govern, venen caracteritzats per l’ús majoritari del castellà. Per exemple, la darrera junta de govern consta de 7 pàgines i 5 d’elles estan en castellà, però és que els decrets i resolucions d’alcaldia que acabem de veure al punt 2 d’aquesta sessió, ocupen 58 pàgines, de les quals només 4 estan escrites en la nostra llengua pròpia, el valencià. Es pensa canviar eixa tendència o potser és voluntat d’aquest govern fer de l’espanyol la llengua oficial de treball?

La Regidora de Cultura se'n va a fa més 8 anys (tendència prou habitual entre els nostres polítics locals: els deu importar més el passat que el present) per a contestar que quan governava el BLOC també passava això. El nostre portaveu li contesta que li sembla perfecte, però manté la pregunta: es pensar fer alguna cosa al respecte? Se'ns diu que sí. Ja veurem.

En el pla de finançament que aquest ajuntament va aprovar per tal com havíem arribat al final d’any amb un romanent de tresoreria negatiu es va incloure a petició del nostre grup una mesura que indicava que en l’adjudicació d’obres menors o de serveis, primaria sempre aquella empresa que presentara un pressupost menor que altres, en cas de tenir els altres paràmetres semblants. El nostre grup voldria saber per què segueixen adjudicant-se obres a empreses que ens costen més diners que altres. Concretament al voltant de 10000 euros en un cas i vora 3000 en altre.

L'alcalde contesta que era una obra subvencionada al 100% i per tant el pressupost no convenia que anara a la baixa. Sembla com a mínim estrany que les empreses aspirants saberen això i no mantingueren el preu d'eixida. Ganes de no adjudicar-se les obres?

Hem llegit que la veïna localitat de Dénia té la intenció d’oferir terrenys al costat de la Pedrera per a construir un centre per a discapacitats i que s’han mantingut converses amb ADIMA. Tenint en compte que aquesta associació forma part del consell d’administració de la finca El Campell, i que en una de les últimes reunions aquest consell d’administració va mostrar-se a favor de construir un centre de discapacitats en els terrenys que ocupa la finca, podríem saber en quina mesura afectaria la decisió de Dénia en la idea de Pedreguer de disposar d’un centre per a discapacitats? S’havia avançat alguna cosa sobre aquest projecte?

L'alcalde es limita a contestar la primera pregunta, dient que què anem a fer, si al final l'Ajuntament de Dénia té més mà (sic) i aconsegueix eixe centre. A la segona pregunta no contesta.

El nostre grup voldria conèixer el cost que ha tingut l’estudi i la realització del projecte de canvi de la imatge institucional de l’Ajuntament. Quant ha costat? En quina partida del pressupost estava prevista? I si es considerava, ateses les circumstàncies econòmiques que patim, una cosa més urgent que altres actuacions?

L'alcalde diu que amb tota seguretat hi haurà altres actuacions més urgents, però no creuen que siga una despesa important (no facilita l'import), però que sí que la troben necessària.

Pel que fa a les intervencions dels altres grups, podreu veure totes les preguntes tan aviat com ens faciliten la còpia del ple, però no volem tancar aquest resum sense deixar constància de la pregunta del portaveu socialista a la Regidora de Festes i Joventut:

El nostre grup voldria saber si vosté té llicència per a l'activitat que va oferir a aquest Ajuntament.

La regidora, ben equipada de factures de l'anterior legislatura, i sense arribar a contestar la pregunta, mostra el seu enuig pel que considera un atac a la seua preocupació pel poble, a la seua família, a ella mateixa i a no sabem què més, torna a repetir que està molt tranquil·la, que tot és legal, que hi ha molts empresaris no donats d'alta (pregunt
a al portaveu socialista per la seua pròpia dona) i que si hi ha que remoure m…, que no patisca que es remourà (escrivim de memòria: tota la intervenció a l'acta del ple).

En fi… Avui mateix la premsa recollia el tema… Esperem no tornar a aquella indecent manera de fer política que el nostre grup va patir quan vam governar i que fa ben poc va costar-li als inductors una bona multa. Ens agradaria repescar les paraules amb què el nostre candidat en les eleccions municipals, Fermí Gilabert, va tancar el seu discurs durant el ple de constitució de l'Ajuntament:

Però sobretot, i ja acabe, desitgem que Pedreguer no es convertisca en un poble on la convivència es veja ressentida per campanyes de difamació i on tots malparlem de tots pels carrers, els bars i la premsa… Desitgem que tots comencem des del primer dia a treballar pel poble, que és, al cap i a la fi, per allò que tots ens hem presentat…

I a l'equip de govern recordar-li, com també s'afirmava en aquell discurs que hem de treballar per tal de fer recuperar la il·lusió en les qüestions municipals, en la política, en la participació… I determinades actuacions que van desenvolupant des de la seua responsabilitat de govern no van per eixe camí…

Bon cap de setmana a tothom!