[A partir d'avui teniu les actes dels plenaris (i altres documents) a la pàgina Documents, al link situat sota el títol del blog.] 

El Ple de l'Ajuntament de Pedreguer va celebrar sessió extraordinària el dijous 2 d'agost, a les 22 hores.

 Assumptes a tractar

  1. Aprovació de l'acta anterior, 5 de juliol de 2007
  2. Donar compte de les resolucions d'alcaldia
  3. Expedient 1/07 de modificació de crèdits
  4. Expedient 2/07 de modificació de crèdits
  5. Proposta d'aprovació de festes locals per a l'any 2008: 17 de gener, dijous, Sant Antoni; 15 de juliol, dimarts, sant Bonaventura
  6. Proposta d'aprovació de festes escolars pel curs 2007/08
  7. Proposta d'adjudicació del projecte d'urbanització del PAI Borissa
  8. Ratificació de l'acord de la Junta de Govern de 10 de maig de 2007, d'aprovació del projecte d'obres d'evacuació d'aigües pluvials als carrers Cervantes i Gabriel Miró
  9. Informes d'Alcaldia
  10. Precs i preguntes

Amb l'absència de la regidora de Festes, per motius personals, va començar la sessió a les 22,00 hores.

Al punt 1, el nostre grup va fer una esmena de forma, més que de continguts, en el sentit que es revisara bé l'acta dels plens, per tal com, a banda dels errors de sintaxi i de construcció (com que es fa una transcripció literal del que es grava, es posa per escrit tot tal com ho diu la persona que parla, i per tant hi ha frases inacabades, repeticions gratuïtes, etc.), apareixen faltes ortogràfiques que diuen ben poc de la nostra institució i del nostre poble (cosa ha tractar en més detall, que ha eixa data no existia, ha dia d'avui…). Se'n va dir que constaria en acta i que hi hauria més cura a l'hora de redactar les actes.

Els punts 3, 5, 6, 7 i 8 es van aprovar per unanimitat:

  • El punt 3, una modificació de crèdits, s'havia de fer perquè eren partides pressupostades i previstes als comptes.
  • Punt 5: les festes locals seran 17 de gener, dijous, Sant Antoni; 15 de juliol, dimarts, Sant Bonaventura. 
  • Punt 6: les festes escolars seran 8 d’octubre de 2007, 4 de febrer de 2008, 5 de maig de 2008.
  • Punt 7: havent-se presentat 10 empreses, es va adjudicar el projecte a Clásica Urbana, per ser la recomanada per la tècnica de l'Ajuntament. Açò significa el tret de sortida per a la construcció, per fi, del nou Centre de Salut, després de l'endarreriment que va patir perquè a l'anterior equip de govern no li satisfeia la ubicació que es va plantejar a la legislatura 1999/2003. Tot i això, el primitiu projecte del centre de salut, segons va comentar l'alcalde, s'haurà d'adequar per tal com la realitat del nostre poble és altra i caldrà tenir previsions per a fer-lo més gran.
  • Punt 8: ratificació de l’acord de la Junta de Govern de 10 de maig de 2007, d’aprovació del projecte d’obres d’evacuació d’aigües pluvials als carrers Cervantes i Gabriel Miró [aquesta ratificació forma part del projecte que va començar amb el carrer Sol, que continua amb aquest i que seguirà amb una tercera part].

 Pel que fa al punt 4, una altra modificació de crèdits, el nostre grup es va abstindre, tot i que la primera intenció era votar en contra: es referia a la modificació de crèdits per a poder pagar despeses que s’havien realitzat durant l’any 2006 i que sumaven un total de 202.535,11 €. D’aquestes despeses, hi havia una partida (neteja d’edificis públics, planta de transferència, recollida de residus, energia elèctrica) amb el total de 88.902,41 €, que es cobrava de les corresponents partides del pressupost de 2007 sense augmentar-les. És a dir, que tenien els diners reservats per a poder pagar. La següent estava formada per despeses que s’havien realitzat sense tindre diners pressupostats. Van gastar primer sense pensar si tendrien diners per a poder pagar. I no és que eren despeses que van eixir d’imprevist com a catàstrofes naturals, accidents… Entre estes despeses estava la celebració de la Fira de Mostres (18.000 €), gestió d’Escoles Esportives (10.600 €), manteniment i treballs referits a Informàtica (18.000€), recaptació de Suma, lots de Nadal, Interessos, etc. En total hi havia uns 60 creditors i el total pujava a 113.632,70 €, la majoria dels quals perfectament previsibles, fins i tot els xiquets saben que abans de gastar cal tindre diners. El nostre grup es va abstindre, perquè, malgrat que estàvem en contra d’aquestes actuacions, pensàvem que les persones o empreses creditores no tenien la culpa d’aquest desgavell. La resta, PP, PSOE, AIXA ho van aprovar.

[Resulta curiós, d'altra banda, que després de la duresa de les paraules del senyor alcalde en l'anterior ple (La situació es prou greu, i a dia d’avui tenim un forat d’aproximadament 250.000 €, que superen la partida que estava fixada per a despeses. A dia d’avui no es poden pagar eixos diners, no hi ha “liquidez” suficient per a pagar i això ens indica que s’han passat la partida, l’han duplicat(…) El problema econòmic es greu i no sabem d’on tenim que treure eixos 240.000 € que es deuen i que l’empresa està reclamant, de moment no es podran pagar i tenim que adoptar una mesura tots en conjunt per a fer front a això), finalment, hi hagués romanent suficient en tresoreria i solució per al desgavell anterior: possiblement fos una manera d'eixir al dia següent en tots els diaris?]

Al punt 9, Informes d'alcaldia, l'alcalde va aprofitar per avançar algunes coses immediates que hauran de passar per les diferents comissions informatives: la necessitat, ja comentada, de modificar el projecte del Centre de Salut, l'ampliació del cementiri, les possibles subvencions de Diputació per a contenidors soterrats, el pavelló… (esperem que siga possible i no palmadetes a l'esquena), el cadastre (se'ns va dir que l'arquitecta està treballant en l'informe per a enviar a la gerència; que posteriorment vindran 5 persones d'aquesta gerència a aclarir dubtes i que es prepararà una reunió amb el poble a l'Espai cultural; independentment d'açò, en breu publicarem un article informatiu sobre el tema), ajudes per asfaltar camins de la comunitat de regants…

I al punt 10, Precs i preguntes, el nostre grup va fer les següents intervencions:

En sessió plenària del 7 d’agost de 2003, l’Ajuntament va aprovar per unanimitat “la possibilitat de que el públic assistent a les sessions plenàries de la Corporació puga intervindre en les mateixes, tal i com ho permet l’article 88.3 del ROF “…una vegada acabada la sessió, la Corporació pot establir un torn de consultes pel públic assistent sobre temes concrets d’interès municipal”.” Sembla que aquesta decisió del ple es troba bastant oblidada. Per eixa raó i per fomentar la participació ciutadana el màxim possible,
preguem que el senyor president-alcalde afegisca, en acabar les sessions, una fórmula per demanar al públic si algú dels assistents vol fer alguna intervenció, del tipus “acabada la sessió, la Corporació obre un torn de consultes per part del públic assistent”.

L'alcalde va contestar que ell creia recordar que això era només per a les sessions ordinàries i, que, com que no n'havíem fet cap, encara no havia donat la paraula al públic. En realitat, la moció aprovada pel ple no fa referència al tipus de sessió, com es pot observar en el text remarcat. 

Arran d’un comunicat fet públic per l’associació independentista Maulets, ens hem assabentat, entre altres coses, de que el passat dia 14 de juliol, a la plaça de l’Amistat, va haver un enfrontament verbal entre agents de la policia local i membres de l’esmentada associació. El motiu va ser la pretensió dels joves de Maulets de fer un mural alusiu als 300 anys de la batalla d’Almansa. Segons ells, tenien tots els permisos en ordre. D’altra banda, des del govern municipal se’ns ha assegurat que eixos permisos no estaven donats, tot i que el col·lectiu de joves havia fet la sol·licitud. De fet, sembla que, feta la petició, el regidor de Cultura en funcions els demana sobre el 3 de juny que envien un esbós del mural, així com la paret que pensen pintar, cosa que presenten per escrit a l’Ajuntament el dia 9 de juny, dia des del qual no tornen a tindre més notícies; 2 o 3 dies abans del 14 de juliol s’adrecen al tècnic de cultura per tal de preguntar-li si hi ha novetats, a la qual cosa se’ls contesta que no. La pregunta és: estaven donats els permisos o no? Si, efectivament, no estaven donats, per quina raó no es va contestar a la seua sol·licitud?

Després de parlar i justificar coses que el nostre portaveu no demanava (que si silencis administratius no pertinents, que si el representant de Maulets no contestava al telèfon, que si havien penjat cartells per llocs on no tocava, etc.), sembla que la raó per la qual no van contestar a la sol·licitud va ser que no hi havia temps material i que el lloc triat per l'associació no el consideraven adient (?¿). 

Al 2004, l’Ajuntament fa una despesa de quasi 100000 € en equips d’informàtica i d’oficina; des d’eixe mateix any fins a enguany, hi ha unes despeses de 64904 € en el manteniment del sistema informàtic (partida que, per cert, anava inclosa en la modificació de crèdit que s’acaba d’aprovar).Suposem que eixe manteniment inclou la web de l’Ajuntament. Com és possible, doncs, que aquesta, des del seu naixement, tinga tan poca qualitat i estiga permanentment per actualitzar? Es correspon la qualitat del servei amb les despeses derivades? Quin és el procés de manteniment de la web? I quina empresa professional se’n fa càrrec? Pensem que la web és una eina primordial per a l’efectiva participació del nostres ciutadans. De fet, hi ha municipis on ja se fan més tràmits per Internet que físicament, i que la nostra està molt lluny de satisfer les necessitats d’un municipi del S.XXI.

L'ajuntament s'ha posat en contacte amb l'empresa professional per esbrinar quin és el seu treball, que sembla no conéixer ningú, i pareix que hi haurà un procés per a triar una empresa que porte a terme el manteniment del sistema informàtic i de la web. No sabem si les preguntes han estat contestades. 

Pel que sembla, el protocol de representació de la Corporació als actes oficials i religiosos ha variat durant aquestes festes. L’Ajuntament disposa d’un reglament de protocol? Qui i com decideix l’assistència oficial als actes?

L'alcalde contesta que no li consta l'existència de cap reglament [de fet, no n'hi ha] i que en algunes ocasions és el cronista de la vila qui dóna consells sobre protocol i altres vegades es deixen guiar per la tradició… [pensem que enguany no ha passat cap de les dues coses, sinó que la presència d'elements nous a la comitiva dels actes festius ha obeït simplement a la petició d'aquests elements nous: veurem en anys successius més ampliació de comitiva?] 

En quina situació es troba el procès de revisió de les al·legacions al concert previ?

L'arquitecte, diu l'alcalde, està en procés de revisió encara i, en acabar, segons el resultat, ja veurem què fem; es fa referència, inclús, a la redacció d'un nou concert previ.